RADI SE VELIKA ANALIZA

Mrsić: Moramo znati kakva će nam zanimanja trebati 2030.

  • Autor: tportal.hr/Hina
  • Zadnja izmjena 27.03.2012 14:47
  • Objavljeno 27.03.2012 u 14:47
Mirando Mrsić - ministar rada i mirovinskog sustava

Mirando Mrsić - ministar rada i mirovinskog sustava

Izvor: Pixsell / Autor: Žarko Bašić/Pixsell

Hrvatska treba promijeniti razmišljanje o sustavu zapošljavanja, odnosno osigurati obrazovanje za zapošljiva zanimanja kako mladi ne bi završavali na burzi rada jer nema posla u zanimanju za koje su se školovali, izjavio je ministar rada i mirovinskog sustava Mirando Mrsić prilikom današnje posjete Sajmu poslova za područje Zagreba i Zagrebačke županije.

Ministarstvo rada zajedno s ministarstvima znanosti i obrazovanja, gospodarstva, te poduzetništva i obrta kreće u sveobuhvatnu analizu tržišta rada kako bi se vidjelo kakva zanimanja će Hrvatskoj trebati 2020. ili 2030. godine, a primjena tih saznanja u planiranju obrazovanja očekuje se u školskoj godini 2013./2014., najavio je Mrsić.

Nema smisla da ljudi završe fakultete, oni, obitelj i država ulože sredstva, a onda završe na Zavodu za zapošljavanje. Vrijeme je da promijenimo način razmišljanja po kojem imamo jedno zanimanje i radimo u jednoj tvrtki do kraja života. Ubuduće će se tijekom života promijeniti dva do tri zanimanja i dvije do tri tvrtke, kaže Mrsić.

Najavio je donošenje novog Zakona o poticanju zapošljavanja kojim će se osloboditi poslodavce plaćanja doprinosa za zapošljavanje nikad zaposlenih osoba i onih koji su nezaposleni duže od dvije godine.

Također će proširiti broj zanimanja u kojima će mladih bez radnog iskustva moći volontirati godinu dana kako bi stekli iskustvo, te će se uvesti institut vaučera za zapošljavanje sezonskih radnika koji bi uz nadnice dobivali i doprinose na temelju kojih bi ostvarili pravo na dio mirovinskog staža.

Na Sajmu poslova 2012. za područje Grada Zagreba i Zagrebačke županije sudjeluje 56 izlagača - poslodavaca, obrazovnih ustanova i jedinica lokalne samouprave.

Po riječima pročelnice Područne službe Zagreb Hrvatskog zavoda za zapošljavanje (HZZ) Vesne Matijašević, radi se o šestom Sajmu poslova koji HZZ organizira u cijeloj Hrvatskoj.

Cilj nam je informiranje tražitelja zaposlenja i olakšanje tranzicije iz trenutne nezaposlenosti u buduće zapošljavanje, odnosno da se prepozna HZZ kao partner u tom razdoblju. Sajam poslova je tržište rada u malom, da zainteresirani vide kako to funkcionira, kaže Matijašević.

Nezaposlenima i ostalim tražiteljima zaposlenja na sajmu je omogućeno uspostavljanje kontakta s poslodavcima, predstavljanje i predaja životopisa poslodavcu, prikupljanje informacija o kretanjima na tržištu rada, sudjelovanje na radionicama za razvijanje vještina uspješnog traženja posla i informiranje o mogućnostima obrazovanja i usavršavanja.

Ove godine broj izlagača nije porastao, što je prvenstveno posljedica krize. To znači da su poslodavci oprezni, no kada se gospodarstvo pokrene povećat će se i broj izlagača, rekla je Matijašević.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!

Napiši ovdje što ti misliš o ovoj temi