ZATIŠJE

Mršav promet na svjetskim burzama

29.12.2008 u 09:15

Bionic
Reading

Na svjetskim je burzama prošloga tjedna bilo vrlo mirno, a zbog nedostatka poticajnih vijesti i mršavog prometa izostao je tradicionalan rast cijena dionica, uobičajen za kraj svake godine

Na Wall Streetu je prošloga tjedna Dow Jones indeks pao 0,7 posto, na 8.515 bodova. S&P 500 indeks pao je, pak, 1,7 posto, na 872 boda, dok je Nasdaq indeks izgubio 2,2 posto, zaronivši na 1.530 bodova. Od početka godine S&P indeks pao je više od 40 posto i na putu je da u 2008. zabilježi jedan od najvećih godišnjih padova u povijesti. Veći godišnji pad, 47,1 posto, zabilježen je samo 1931, u doba Velike depresije.

Prema istraživanju Merrill Lyncha, u ovoj su godini Amerikanci izgubili oko 10 tisuća milijardi dolara na vrijednosti svoje imovine, djelomice zbog pada cijena dionica, djelomice zbog pada cijena nekretnina, a djelomice zbog opće recesije. 'Svi smo se nadali tradicionalnom rastu cijena dionica krajem godine, no svi su podaci slabi, što nimalo ne ohrabruje. Recesija je globalna i duboka, a što je još važnije, vjerojatno se još produbljuje', kaže Chip Hanlon, predsjednik tvrtki Delta Global Advisors.

Na daljnje slabljenje američkog gospodarstva ukazuju i prošloga tjedna objavljeni podaci o padu prodaje postojećih kuća u studenome za rekordnih 8,6 posto, dok je prodaja novih kuća istodobno pala 2,9 posto. Ulagači su se nadali boljim podacima, jer se smatra da je stabilizacija tržišta nekretnina ključan uvjet za oporavak američkog gospodarstva, koje je u recesiji već godinu dana.

Pod najvećim je pritiskom prošloga tjedna bio trgovački sektor nakon podatka da je tijekom posljednjeg vikenda uoči Božića u 'shoppingu' bilo samo 38,7 posto Amerikanaca, što je najslabiji podatak u posljednjih šest godina. To je, inače, jedan od vikenda u godini kada se najviše troši.

Slabost tržišta kapitala posljedica je i mršavog prometa, uobičajenog za blagdansko razdoblje. Primjerice, u petak, prvi radni dan nakon božićnih blagdana, na Wall Streetu je vlasnika zamijenilo samo 516 milijuna dionica, dok je lani dnevni prosjek iznosio 1,9 milijardi.

I na europskim su burzama prošloga tjedna cijene dionica pale. Londonski FTSE indeks izgubio je 1,6 posto, zaronivši na 4.216 bodova, dok je DAX indeks Frankfurtske burze pao 1,4 posto, na 4.629 bodova. Na Tokijskoj je burzi Nikkei indeks prošloga tjedna ostao gotovo nepromijenjen. Porastao je s 8.734 na 8.739 bodova.