SLUČAJ ZRĆE

Mostovci i HDZ-ovci čerupaju se oko zlatne turističke koke

  • Autor: Luka Filipović
  • Zadnja izmjena 19.01.2017 14:20
  • Objavljeno 19.01.2017 u 15:00
zrće, plaža, party, zabava

zrće, plaža, party, zabava

Izvor: Aquarius / Autor: Goran Telak

Gradonačelnik Novalje, Mostaš Ante Dabo pokušat će stopirati postupak davanja plaže Zrće u koncesiju koji je pokrenula Ličko-senjska županija na čelu s HDZ-ovcem Milanom Kolićem. Dabo namjerava podnijeti zahtjev za ocjenu zakonitosti te odluke Visokom upravnom sudu

Županija je krajem prosinca raspisala natječaj kojim bi Zrćem, uz koju se nalaze četiri velika kluba – Aquarius, Kalypso, Noa Beach Club i Papaya, 20 godina upravljao privatni koncesionar. Do sad je plažom samostalno gospodario Grad Novalja naplaćujući naknade za razne djelatnosti.

'Prema prostornom planu Novalje Zrće je izdvojena turistička zona, a ne obična plaža ili pomorsko dobro. Za tu se zonu tek treba donijeti Urbanistički plan uređenja (UPU) koji će detaljno definirati što se tamo može raditi. U odluci Županije stoji kako ponuđač mora donijeti uvjerenje županijskog Odijela za graditeljstvo kako je idejno rješenje u skladu s prostorno planskom dokumentacijom. To je u kontradikciji jer Odjel ne može izdati nikakvo očitovanje dok nema UPU-a', rekao je za tportal Dabo.

Gradonačelnika Novalje smeta što Županija sve radi po hitnom postupku. Smatra kako je tome razlog strah HDZ-ovaca da će na skorim lokalnim izborima izgubiti većinu u Županijskom vijeću te više neće moći raditi što im se prohtije.

Šef Mosta Božo Petrov i gradonačelnik Novalje Ante Dabo

Šef Mosta Božo Petrov i gradonačelnik Novalje Ante Dabo

Izvor: Pixsell / Autor: Dalibor Urukalovic/PIXSELL

'Cijela priča je jedna velika zavrzlama, a riječ je o plaži koja je strateški važna za Novalju. Grad zadnjih godina ima sve pod kontrolom. Dobro surađujemo s velikim klubovima. Čemu sad uvoditi nekog novog igrača koji tamo ništa neće moći graditi? Sva infrastruktura je u vlasništvu grada. Osim toga donijet ćemo takav UPU-u koji neće dopustiti otvaranje novih klubova. Zrće treba komunalnu opremljenost, a ne novi sadržaj. Sve mi miriše na korupciju', istaknuo je Dabo koji očekuje kako će Visoki upravni sud zaustaviti postupak davanja koncesije.

'Smatram kako se trebaju pričekati lokalni izbori i tek onda možemo ići u definiranje stvari. Prvo grad mora donijeti UPU, a nakon toga Županija može tražiti koncesionara', mišljenja je Dabo.

Iz Ličko-senjske županije na prozivke novaljskog gradonačelnika odgovaraju kako nije istina da se bez UPU ne može tražiti koncesionar.

Milan Kolić, župan Ličko-senjske županije

Milan Kolić, župan Ličko-senjske županije

Izvor: Pixsell / Autor: Patrik Macek/PIXSELL

'UPU ne utječe na naše odluke jer smo mi više tijelo. Pitanje je zašto Županija do sad sve ove godine nije već raspisala natječaj za koncesiju, na što ima pravo prema Zakonu o pomorskom dobru. To nema veze s politikom. Radim u skladu sa svojim ovlastima, ako sam nekome stao na žulj, to nije moj problem', rekao je župan Kolić za Jutarnji list te je istaknuo kako će koncesijom na Zrće svi biti na dobitku jer se naknada dijeli na tri dijela – trećina ide Novalji, trećina Županiji, a trećina državi.

Gradonačelnik Dabo otkrio je za tportal kako je interes za koncesiju za plažu Zrće iznimno velik. Među zainteresiranim je i tvrtka Black Shepp koju su osnovali vlasnici četiriju velikih klubova - Aquarius, Kalypso, Noa Beach Club i Papaya – o čemu je tportal nedavno pisao.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!