DJELO KONSTRUKTORA I KONČARA

Mostarska hidroelektrana puštena u rad

13.05.2010 u 20:13

Bionic
Reading

U probni rad u četvrtak je puštena hidroelektrana Mostarsko blato u čiju je izgradnju uloženo oko 75 milijuna eura a najveći dio radova izvele su hrvatske tvrtke Konstruktor, Končar i Energocontrol

Građevinske radove vrijedne 11,5 milijuna eura na ulaznoj građevini, dovodnom tunelu i vodenim komorama hidroelektrane Mostarsko blato izvodio je Konstruktor. Konzorcij Končara i Energocontrola je isporučio i ugradio generatore i elektrostrojarsku opremu vrijednu 27 milijuna eura.

HE Mostarsko blato trebala bi na godinu proizvoditi 170 gigavatsati električne energije, što je 10 posto ukupne proizvodnje Elektroprivrede Hrvatske zajednice Herceg-Bosne sa sjedištem u Mostaru.

Državni premijer Nikola Špirić ocijenio je na svečanom otvorenju, aludirajući na probleme oko isporuke električne energije Aluminiju iz Mostara, da izgradnja energetskih projekata mora biti zajednička strategija u BiH pozivajući na suradnju u cijeloj državi.

'Vi znate da postoje kolektivi iz područja Hercegovine koji plaćaju cijenu izvoza, a imaju problema s energijom. Zato mislim da ćemo u vremenu koje slijedi pokazati veću spremnost za unutarnju solidarnost', rekao je Špirić.

Hidroelektranu je u probni rad pustila predsjednica Federacije BiH Borjana Krišto, koja je istaknula da je ovo iznimno vrijedan projekt, posebice u vremenu kada se zemlja nalazi u teškim gospodarskim prilikama.

Planovi za izgradnju HE Mostarsko blato, koja je smještena jugozapadno od Mostara, stari su gotovo jedno stoljeće. Do sada se područje polja Mostarskoga blata koristilo u poljoprivredne i vodoprivredne svrhe, a sada je njegova iskoristivost i elektroenergetska.