NEDOPUSTIVA PRAKSA

Moscovici: Kompanije trebaju plaćati porez tamo gdje ostvaruju profit

16.02.2016 u 22:44

Bionic
Reading

Kompanije bi trebale plaćati poreze tamo gdje ostvaruju profit a nedopustivo je i da mala i srednja poduzeća plaćaju veće poreze nego multinacionalne kompanije, poručio je povjerenik Europske unije za gospodarsku, monetarnu i poreznu politiku

Dosta je toga da multinacionalne firme koriste povoljne propise gdjegod im se ukaže prilika kako ne bi plaćale porez tamo gdje posluju već u zemljama s niskim poreznim stopama, kazao je Pierre Moscovici u ponedjeljak prilikom posjeta Toulouseu, ne želeći poimence navesti nijednu kompaniju.

Pritom je parlamentarna frakcija Zelenih i Europskog slobodnog saveza (EFA) u Europskom parlamentu tijekom vikenda objavila kako naručeno istraživanje pokazuje da je švedski lanac trgovina namještajem Ikea zahvaljujući specifičnoj organizaciji poslovanja i poreznim oazama u proteklih šest godina izbjegao platiti milijardu eura poreza.

Reagirajući u subotu na to izvješće, Europska je komisija poručila da će istražiti te tvrdnje dok su u Ikei branili model upravljanja poreznim obvezama.

Upitan za komentar, Moscovici je u ponedjeljak kazao da bi 'kompanije trebale plaćati poreze tamo gdje ostvaruju dobit'.

Prošlog je mjeseca povjerenik EU za ekonomsku, monetarnu i poreznu politiku najavio niz mjera za suzbijanje prakse izbjegavanja poreznih obveza, povrh već pokrenutih istraga na razini EU o poreznim aranžmanima odobrenima multinacionalnim kompanijama poput Applea, Starbucksa i McDonald'sa.

Mjere predviđaju da velike kompanije objavljuju poslovne rezultate za svaku zemlju dok im je dosadašnja praksa omogućavala da kriomice prebacuju prihode iz zemlje u zemlju kako bi uštedjele na porezima.

Dodatno će zemlje EU morati dogovoriti minimalne standarde poreznih propisa kako bi se zatvorile eventualne 'rupe' i kako bi se multinacionalnim kompanijama onemogućio odabir najpovoljnijih poreznih aranžmana.

Mala i srednja poduzeća u prosjeku plaćaju 30 posto više poreze nego multinacionalne kompanije, napomenuo je Moscovici. 'To je nedopustivo i takvu bi praksu trebalo prekinuti', poručio je.