KOTROMANOVIĆ UZ ČERMAKA

MORH: Naš šef privatno reklamira Crodux dok mi kupujemo gorivo od Ine

08.01.2015 u 06:58

Bionic
Reading

Ministar obrane Ante Kotromanović u ponedjeljak se fotografirao na benzinskoj crpki Croduxa, iskazujući tako javnu podršku biznisu generala Ivana Čermaka. Ispod ministrove fotografije stoji: 'I naš ministar Kotromanović zna gdje se toči najbolje gorivo!'. I dok Kotromanović kao državni dužnosnik reklamira privatni biznis generala Čermaka, njegovo ministarstvo nabavlja gorivo od drugog dobavljača – Ine

Iz Ministarstva obrane ograđuju se i tvrde da je ministar Kotromanović na Croduxovoj crpki točio gorivo u vlastiti, a ne u službeni automobil, te da je za isto platio iz svog džepa.

Također ističu da će Ministarstvo obrane u 2015. nabavljati gorivo od Ine, sukladno okvirnim sporazumima koje je sklopio Državni ured za središnju javnu nabavu. U 2014. su također imali ugovor s Inom vrijedan gotovo 52 milijuna kuna.

Zakon o sprječavanju sukoba interesa kaže: Dužnosnici ne smiju koristiti javnu dužnost za osobni probitak ili probitak osobe koja je s njima povezana. Dužnosnici ne smiju biti ni u kakvom odnosu ovisnosti prema osobama koje bi mogle utjecati na njihovu objektivnost.


Podsjećamo, nakon što je akcija Oktan pokazala da 10 posto ispitanih uzoraka goriva ne zadovoljava kvalitetom, a među benzinskim postajama koje su prodavale takvo gorivo bile su i Croduxove benzinske postaje, general Ivan Čermak najavio je podizanje tužbe protiv ministra gospodarstva Ivana Vrdoljaka zbog nanošenja poslovne štete.

Ni iz Ine ni iz Ministarstva gospodarstva nisu željeli komentirati Kotromanovićev potez.