JEDINSTVENA PRILIKA

'Moramo iskoristiti ulazak u EU da postanemo brend'

  • Autor: L. Filipović
  • Zadnja izmjena 12.07.2011 15:36
  • Objavljeno 12.07.2011 u 15:16
božo skoko, sandra čorak

božo skoko, sandra čorak

Izvor: Cropix / Autor: Cropix

Bez brendiranja mjesta i regija i bez stvaranja prepoznatljivog nacionalnog imidža Hrvatska se neće moći nositi sa sve žešćom konkurencijom na turističkom tržištu, istaknuto je u utorak na predstavljanju zajedničkog projekta brendiranje turističkih destinacija Instituta za turizam i agencije Millenium promocija

Suradnja jedne javne znanstvene institucije s privatnom tvrtkom novost je za hrvatski turizam, a glavni akteri se nadaju da će tu sinergiju teorije i prakse prepoznati domaće, ali i europske turističke destinacije.

'Brendiranje je nekad bilo luksuz, ali sad je nužnost. Svaki grad, regija ili država moraju se izboriti da budu prepoznatljivi. Jer ako vi ne ispričate priču o sebi, ispričat će je netko drugi. A ta priča ne mora biti dobronamjerna', istaknuo je Božo Skoko, savjetnik za strateško komuniciranje i projekt brendiranje Millenium promocije i docent na zagrebačkom Fakultetu političkih znanosti.

Samo je Dubrovnik, navodi, danas globalno poznata hrvatska turistička destinacija. Iako kaže da se zadnjih godina Hrvatska uspjela dobro pozicionirati na europskom turističkom tržištu, smatra da je sad prilika da se učini još više i da postanemo brend.

'Moramo iskoristiti prigodu ulaska u EU. Takva prilika ne događa se tako često. Dolazimo na pozornicu gdje živi 500 milijuna ljudi i to nam je sjajna šansa da se predstavimo. Ne mislim tu samo na turizam, već i na kulturu i na sve druge aspekte', objasnio je Skoko.

Naveo je i primjer Crne Gore koja želi postati brend pa je raspisala međunarodni natječaj na koji se prijavila i Millenium promocija.

Sandra Čorak, ravnateljica Instituta za turizam, najavila je da će u sklopu započete izrade Strategije razvoja turizma biti provedeno istraživanje imidža Hrvatske u emitivnim tržištima kao što su Njemačka, Italija, Slovenija i dr. To bi nam trebalo dati odgovor koliko smo dosad bili uspješni u stvaranju prepoznatljive slike o sebi.

Da se u domaćem dvorištu ima još mnogo toga za napraviti, dokazuje i podatak da od 50 velikih turističkih središta njih više od polovine nema strategiju razvoja i marketinški plan već, reklo bi se, gađaju naslijepo.

Brendiranje jedne turističke destinacije traži nekoliko godina stalnih ulaganja. 'Brend nije slogan ili logo. To je odgovor na pitanje što je neka destinacija, što je čini jedinstvenom i pamtljivom. Nakon toga poseban je izazov ponašati se u skladu s brendom', istaknula je Neda Telišman-Košuta iz Instituta za turizam.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!

Napiši ovdje što ti misliš o ovoj temi