ŽESTOKA REAKCIJA MOSKVE

Moody's srezao kreditni rejting Rusije u 'smeće'

21.02.2015 u 09:49

Bionic
Reading

Američka agencija Moody's smanjila je u petak kreditni rejting Rusije s Baa3 na Ba1, u neinvesticijsko područje, popularno zvano i 'smeće', dok je ruski ministar financija poručio da se ta odluka temelji na čimbenicima političkog karaktera

Zbog utjecaja ukrajinske krize, pada cijena nafte i tečaja rublja, Moody's je smanjio rejting Rusije, dodijelivši mu negativne izglede jer, smatra agencija, to odražava mogućnost novih šokova za gospodarstvo povezanih s vojnim sukobom u Ukrajini i mogućim daljnjim padom cijena nafte.

'Očekujemo da će Rusija ove godine zabilježiti duboku recesiju, a u 2016. i daljnji pad. Pad povjerenja vjerojatno će pritisnuti domaću potražnju i narušiti rusko gospodarstvo koje je ionako već kronično podinvestirano', naveo je u obrazloženju Moody's.

Odmah je reagirao ruski ministar financija Anton Siluanov kazavši da se odluka te agencije temelji na nerealnim prognozama bez analogije, jer su Moody'sove pesimistične gospodarske procjene znatno ispod prognoza Međunarodnog monetarnog fonda (MMF), Svjetske banke i međunarodnih banaka.

'Pretpostavljam da je odluka Moody'sa o smanjenju rejtinga donesena prije svega zbog čimbenika političkog karaktera', kazao je Siluanov.

Dodao je kako ta odluka nije uzela u obzir cijeli niz pozitivnih čimbenika koji ukazuju na snažne strane ruskog gospodarstva i njezinog financijskog sustava, kao što su velike devizne pričuve, niska zaduženost i višak u tekućoj bilanci.

Siluanov je također kazao da Moodys'ovo smanjenje rejtinga neće imati znatniji utjecaj na rusko tržište kapitala jer je kreditni rejting Rusije u lokalnoj valuti kod ostale dvije agencije, Fitcha i Standard & Poor'sa, i dalje u investicijskom području, na BBB-.