DOGOVARANJE CIJENE

MOL prijavio mirovince Olgici Spevec

olgica spevec

olgica spevec

Izvor: Cropix / Autor: CROPIX / Davor Pongračić

U Agenciji za zaštitu tržišnog natjecanja potvrđuju da su zaprimili MOL-ov zahtjev za utvrđivanje je li u trgovanju Ininim dionicama na burzi bilo zabranjenog djelovanja, odnosno je li u razdoblju od 14. do 20. prosinca postojao dogovor mirovinskih fondova o isticanju ponude za kupnju određene količine Ininih dionica po istoj cijeni i u istom roku

Agencija će, doznaje Poslovni dnevnik, razmotriti zahtjev MOL-a i dati odgovor. Ako predistražne radnje, vezane prije svega uz pitanje nadležnosti, pokažu da ima osnove da se Agencija bavi tim slučajem, onda će se i službeno pokrenuti postupak istraživanja, pa će i rok za odgovor MOL-u biti dulji. Pokaže li se da nema osnove da Agencija istražuje slučaj, već bi s iduće sjednice Vijeća AZTN-a  mogla biti upućena odbijenica MOL-u.

U MOL-u, međutim, smatraju da ima osnove da se Agencija za zaštitu tržišnog natjecanja pozabavi po njima spornom trgovinom. Naime, doznaje se da oni misle da je investicijska odluka mirovinskih fondova rezultat prethodnog dogovora i nedopuštene razmjene informacija o cijeni, volumenima i tajmingu njihovih ponuda, što u namjeri da iz trgovine isključi nepoželjnu konkurenciju izravno narušava tržišnu utakmicu. Zbog toga se, smatraju u MOL-u, o takvom zabranjenom djelovanju treba očitovati AZTN.

Međutim, Zakon o zaštiti tržišnog natjecanja izričito definira da je AZTN nadležan za 'tržište roba i usluga', a dionice se ne mogu podvesti ni pod jednu od tih klasifikacija. Po toj logici, Agencija bi, između ostaloga, trebala pratiti trgovanje svim dionicama na burzi.

Osim toga, tržište kapitala je regulirano posebnim Zakonom o tržištu kapitala, čije provođenje nadzire Hrvatska agencija za nadzor financijskog tržišta kao poseban regulator, pa je i iz toga razloga nadležnost AZTN-a upitna za taj slučaj. Stoga je velika vjerojatnost da će Agencija koju vodi Olgica Spevec zbog nenadležnosti odbaciti MOL-ov zahtjev.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!