veliki uspjeh

Mobilna mreža Hrvatskog Telekoma je među deset najbržih mobilnih mreža na svijetu!

02.11.2020 u 14:30

Bionic
Reading

Ookla, globalni lider u aplikacijama, podacima i analizama za testiranje fiksne širokopojasne i mobilne mreže, prepoznao je Hrvatski Telekom kao jednu od deset najbržih mobilnih mreža na svijetu u 2020. godini.

Poredak se temelji na analizi tvrtke Ookla na milijunima testova koje su korisnici pokrenuli širom svake mreže radi provjere brzine interneta s pomoću različitih aplikacija na web i mobilnim platformama. Nagrade Speedtest za vodeće mrežne pružatelje određuju se s pomoću Speed Score alata koji uključuje mjerenje brzine mreže svakog pružatelja usluga (preuzimanje i prijenos) za rangiranje performansi brzine mreže.

Hrvatski Telekom u srpnju je drugu godinu zaredom dobio čak dvije Ookline nagrade - za najbržu mobilnu mrežu u Hrvatskoj i za najbolju mobilnu pokrivenost. Također, Hrvatski Telekom dobio je nagradu za najbolju mobilnu mrežu i za najbolju pokrivenost širokopojasnim pristupom na temelju međunarodne analize koju je proveo umlaut (bivši P3).

Ove godine Hrvatski Telekom je prvi u Hrvatskoj započeo s komercijalnim radom 5G mreže koja je temelj budućeg tehnološkog razvoja gospodarstva i društva. Komercijalna 5G mreža počiva na tehnologiji dinamičkog dijeljenja spektra - DSS (Dynamic Spectrum Sharing) čija primjena omogućava trenutačnu upotrebu postojećih frekvencija za 5G. Tehnologija dinamičkog dijeljenja spektra omogućava brzu implementaciju 5G mreže te smanjuje potrebu za novim baznim stanicama i lokacijama na specifičnim 5G frekvencijama.