U RAZVIJENIM ZEMLJAMA

MMF prognozira i dalje visoku nezaposlenost

  • Autor: Hina/tportal.hr
  • Zadnja izmjena 15.04.2010 11:23
  • Objavljeno 15.04.2010 u 11:21
prosjak, siromaštvo

prosjak, siromaštvo

Izvor: Cropix / Autor: CROPIX / Igor Sambolec

Međunarodni monetarni fond (MMF) prognozira da će se visoka stopa nezaposlenosti u razvijenim zemljama svijeta zadržati do kraja 2011., i to u prosječnoj vrijednosti od devet posto

'Postojano visoka nezaposlenost možda je najveći izazov s kojima su suočene vlasti tih gospodarstava u uvjetima ubrzavanja oporavka', ustvrdio je MMF u izvješću objavljenom u srijedu.

U svjetskim gospodarskim prognozama MMF je predvidio da će razvijena gospodarstva teško, čak i u uvjetima oporavka, otvoriti dovoljno novih radnih mjesta kako bi se podmirila potrebe sve većeg broja radno sposobnog stanovništva.

Po prognozama MMF-a 'stopa nezaposlenosti ostat će visoka, u visini od oko devet posto, do kraja 2011.'.

'Štoviše, stope nezaposlenosti i dalje rastu iako se zaposlenost počela povećavati, i to zbog postojanog povećanja radne snage', prognozira dalje međunarodni zajmodavac sa sjedištem u Washingtonu.

Analizirajući prijašnje globalne recesije, MMF je upozorio da Sjedinjene Države, europske zemlje i Japan moraju učiniti više u nastojanjima da potaknu tržišta rada.

'Očekivanja postojano visoke nezaposlenosti povećavaju nužnost za mjerama kojima bi se potaknulo stvaranje radnih mjesta', navodi se dalje u izvješću, te dodaje da bi privremene subvencije za zapošljavanje mogle pomoći u tome smjeru.

To je politika koju podupire američki predsjednik Barack Obama, koji je ponudio porezne olakšice poslodavcima koji su voljni zaposliti one već dulje vrijeme nezaposlene.

Iako su u SAD-u u ožujku otvorene 162 tisuće novih radnih mjesta, najviše u posljednje tri godine, stopa nezaposlenosti drži se uporno na 9,7 posto. Od početka recesije u prosincu 2007. bez posla je ostalo ukupno oko osam milijuna Amerikanaca a nekih 15 milijuna ih je i dalje nezaposleno.

Situacija nije ništa bolja ni u većini europskih zemalja. Španjolska je u zadnjem tromjesečju 2009. zabilježila stopu nezaposlenosti od 18,83 posto, koja je među najvišima u Europi.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!

Napiši ovdje što ti misliš o ovoj temi