LINIĆ UPOZORAVA:

'MMF je u pravu: ako ne ostvarimo rast, idu novi rezovi!'

  • Autor: Z. Korda
  • Zadnja izmjena 04.10.2012 18:28
  • Objavljeno 04.10.2012 u 18:28
Slavko Linić Vlada

Slavko Linić Vlada

Izvor: Pixsell / Autor: Patrik Macek/PIXSELL

'Ako ne ubrzamo gospodarski rast, morat ćemo razmišljati o daljnjim rezovima na tragu preporuka MMF-a', rekao je ministar financija Slavko Linić u obraćanju novinarima povodom jučerašnjeg izvješća MMF-a

Linić smatra da je MMF-ova ocjena kako je Hrvatska u teškom ekonomskom položaju objektivna.

Osvrnuo se na naglaske izvješća koji navode da su u Hrvatskoj i dalje prisutne velike administrativne zapreke u ubrzanju investicija, a i upozorava se na značajan rast javnog duga

Prema Linićevim riječima, razlog za nagli rast javnog duga je preuzimanje kredita od brodogradnje i željeznica. Kada je riječ o javnim poduzećima, Linić je rekao da će do kraja godine biti uspješno završeno njihovo restrukturiranje. Pri tome je napomenuo da i dalje nije zadovoljan realizacijom plana investicija.

'U osam mjeseci realizirano je svega 30 do 35 posto planiranog, što znači da se do kraja godine treba učiniti veliki napor da bi se postigao zacrtani plan o nultnoj stopi rasti BDP-a', rekao je ministar financija.

U pogleda projekcija za iduću godinu Linić se složio s ocjenama MMF-a da će biti vrlo teško ispoštovati fiskalno pravilo o smanjenju udjela državne potrošnje u BDP-u za jedan posto.

Upitan razmišlja li Vlada o povećanju PDV-a na određene proizvode s nula na deset posto kako preporuča MMF, Linić je podsjetio da se od 1. siječnja 2013. nulta stopa PDV-a pretvara u pet postotnu, što zasad nema potrebe mijenjati. Poručio je da će o preporukama MMF-a u pogledu  stope PDV-a eventualno razmišljati ako se projekcije rasta za iduću godinu ne ostvare.

Pozivajući se na izvješće MMF-a Linić je još jednom poručio socijalnim partnerima da je u Hrvatskoj situacija takva da ne dozvoljava bilo kakve igre sa državnim financijama i proračunom. 'Trebamo biti odgovorni da shvatimo da smo zemlja enormnog duga, male proizvodnje i prevelikih izdataka u proračunu, a imamo i prevelika porezna opterećenja građana i privrede', zaključio je Ministar financija.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!

Napiši ovdje što ti misliš o ovoj temi