VARAŽDINSKI MLJEKARI

'Mlijeko ćemo prolijevati ili dijeliti radnicima koji ostaju bez posla'

16.02.2012 u 17:24

Bionic
Reading

Mlijeko ćemo početi prolijevati ili dijeliti na ulicama radnicima koji ostaju bez posla, ali nećemo popustiti, ustvrdio je Nikola Dombaj, predsjednik Udruge ratara i stočara Seljačka sloga čiji su se članovi s traktorima okupili u Turčinu kraj Varaždina u znak potpore kolegama koji već prosvjeduju

Dvadesetak traktora s tridesetak stočara iz Varaždinske županije počelo je mirno prosvjedovati uz prometnicu u Turčinu koja vodi prema Zagrebu. Time daju podršku prosvjednicima u Zagrebu i Bjelovaru koji se protive nakani Dukata da smanji otkupnu cijenu mlijeka.

'Već tri dana Dukat ne otkupljuje mlijeko i jednostavno nemamo kud s njime. Stoga ćemo ga početi javno prolijevati ili dijeliti na ulicama radnicima koji ostaju bez posla, no nećemo odustati jer bi nas ponuđena cijena odvela u propast', upozorava Dombaj.

Među prosvjednicima, čiji daljnji koraci ovise o stavu koordinacije, nisu samo proizvođači koji mlijeko prodaju Dukatu, već i svi drugi.

'Potpuno smo svjesni da ukoliko prođe Dukatov pokušaj, onda će i svi drugi krenuti tim putem jer će reći da ne mogu biti konkurentni', pojašnjava Eduard Kliček, jedan od prosvjednika.

Proizvođači su, kako dodaje, plaćeni prema prosjeku, pa bi za veljaču cijena trebala iznositi oko 2,90 kuna po kilogramu, uz masnoću 4,2, mliječnu mast te protein 3,4. U slučaju da mlijeko bude druge klase, cijena je 30 posto niža, a nema ni državne i tvorničke premije.

'Dok se cijene mlijeka u EU dižu iz mjeseca u mjesec, kod nas se žele smanjiti. Imamo tromjesečni izračun cijene mlijeka prema europskom prosjeku te mjesečni izračun prema tečaju eura. To je model koji su predložili sami otkupljivači, a na njega su nas natjerali prije tri godine jer smo željeli da neovisni stručnjaci izračunaju trošak proizvodnje, odnosno cijenu mlijeka. Međutim, sada kada je mlijeko počelo rasti u EU, kao i tečaj eura, otkupljivači žele smanjiti cijenu, umjesto da je povećaju sukladno modelu koji su sami predložili', tvrdi Dombaj te dodaje da je korektna cijena najmanje što se očekuje u vrijeme kada se poljoprivredi ukidaju subvencije.