ČETVEROGODIŠNJI MANDAT

Mladen Jakopović ponovo izabran za predsjednika HPK

15.03.2022 u 15:40

Bionic
Reading

Mladen Jakopović u utorak je ponovno izabran za predsjednika Hrvatske poljoprivredne komore (HPK), koju će nastaviti voditi i u iduće četiri godine.

Kako je priopćeno iz HPK, Jakopović je za predsjednika izabrao novi saziv skupštine HPK (nazočno je bilo 57 od 62 izabrana delegata), a izabran je između tri kandidata.

Za izbor predsjednika HPK, za što su se kandidati mogli prijaviti od 1. do 8. ožujka, pristigle su tri prijave - dosadašnjeg predsjednika Mladena Jakopovića iz Varaždinske županije, potom Mate Brlošića iz Osječko-baranjske županije te Miška Šklempe iz Sisačko-moslavačke županije.

U priopćenju se prenosi kako je Jakopović je istaknuo da će se HPK u idućem mandatu boriti za bolju i modernu poljoprivredu kojoj su potrebne investicije.

"Hrvatskoj poljoprivredi potrebne su snažne investicije u poljoprivredu i preradu. Hrvatska kasni za brojnim članicama EU jer smo naknadno ušli na zajedničko tržište, a niska razina investicija uvjetovalo je da je hrvatska poljoprivreda na 30 posto produktivnosti EU", rekao je.

Sadašnja situacija u Europi, kako je naveo, zahtijeva da Hrvatska osigura prehrambenu suverenost i sigurnosti, a za to su među ostalim potrebne snažne investicije u preradbene kapacitete, digitalizaciju, nabavku moderne opreme i podizanje razine produktivnosti i konkurentnosti na svim razinama.

"Kroz Strateški plan pametnim planiranjem potrebno je sve investicijske mjere usmjeriti na sektore koji mogu biti poluga budućeg razvoja i dostizanja cilja o podizanju vrijednosti poljoprivredne proizvodnje na 30 milijardi kuna do 2022. godine", rekao je Jakopović.

Najavio je i zalaganje za snažniju promociju domaćih proizvoda, poticanje udruživanje poljoprivrednika i okretanje izvozu, kao i snažniju prisutnost HPK na terenu među poljoprivrednicima.

Rad HPK mora se više spustiti među male poljoprivrednike, kazao je Jakopović, koji u novom mandatu želi osnažiti županijske ogranke.

Jedan od načina je da se u HPK uvede i spoji Savjetodavna služba, kao snažna poluga prijenosa znanja i educiranja poljoprivrednika, kako o samoj proizvodnji, tako i o korištenju EU fondova, udruživanje i drugo.

"Znanje je ključ razvoja poljoprivrede, a ono je često podcijenjeno i loša je suradnja struke, fakulteta i poljoprivrednika na terenu. Svaki član skupštine mora organizirati svoje županijske podružnice na terenu kako bi informacije o našem radu došle do svakog proizvođača. Ne smijem od HPK napraviti interesno udruženje koje je u funkciji pojedinaca, nego mora biti na usluzi svima", poručio je Jakopović.

Najavio i osnivanje i novih odbora unutar HPK - odbora za mlade poljoprivrednike, odbor za znanost i odbor za potrošače.

Članove skupštine HPK na početku je pozdravila ministrica poljoprivreda Marija Vučković koja je istaknula kako je Ministarstvu poljoprivrede i Vladi važno da Hrvatska ima snažnu, neovisnu i dobro organiziranu poljoprivrednu komoru s čijim predstavnicima će se zajednički kreirati svi budući strateški ciljevi za hrvatsku poljoprivredu.

Vučković raduje o što u novom sastavu skupštine HPK vidi puno mladih poljoprivrednika, kao i što je među novim članovima sada i dosta poljoprivrednica.

Poljoprivreda je za Hrvatsku strateška djelatnost, istaknula je Vučković, koja vjeruje u daljnju dobru suradnju s HPK.

"Trenutno se nalazimo u vrlo izazovnim vremenima za poljoprivredu, zbog čega je važno da još snažnije surađujemo, razmjenjujemo informacije i analize te zajednički radimo na povećanju proizvodnje, kako vrijednosti tako i količina, poticanju da sve više mladih uđe u poljoprivrednu djelatnost te da opskrba stanovništva kvalitetnom hranom bude sigurna i dostupna", naglasila je ministrica poljoprivrede.