MALO DOBRO VIJESTI

Mirovine od 1. siječnja veće za 2,3 posto

  • Autor: Hina
  • Zadnja izmjena 27.02.2009 15:54
  • Objavljeno 27.02.2009 u 15:52
penzioneri umirovljenici šetnja

penzioneri umirovljenici šetnja

Izvor: Cropix / Autor: CROPIX / Niksa Stipanicev

Upravno vijeće Hrvatskog zavoda za mirovinsko osiguranje (HZMO) donijelo je danas odluku o rastu mirovina, na temelju redovitog usklađivanja s polovicom zbroja rasta plaća i troškova života, od 1. siječnja za 2,3 posto.

Tako uvećane mirovine bit će isplaćene u travnju s mirovinom za ožujak, zajedno sa zaostacima za siječanj i veljaču, priopćeno je danas iz HZMO-a.

Prema podacima Državnog zavoda za statistiku, povećanje indeksa potrošačkih cijena u drugom polugodištu 2008. godine u odnosu na prvo polugodište iznosilo je 1,7 posto, dok je povećanje prosječne bruto plaće svih zaposlenih u istom razdoblju iznosilo 2,9 posto, pa polovica zbroja tih dvaju iznosa je 2,3 posto.

Upravno vijeće Zavoda na temelju toga je donijelo i odluku o novoj aktualnoj vrijednosti mirovine koja od 1. siječnja za jedan osobni bod iznosi 57,59 kuna.

Na sjednici je donesena odluka o najnižoj mirovini za jednu godinu mirovinskog staža koja od 1. siječnja iznosi 55,84 kn, a odlučeno je i da osnovica za određivanje naknade zbog tjelesnog oštećenja, nastalog zbog ozljede na radu ili profesionalne bolesti, iznosi 1146 kuna.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!

Napiši ovdje što ti misliš o ovoj temi