VELIKA POMOĆ

Ministarstvo turizma će kroz program Stipendije sufinancirati 245 učenika

28.11.2016 u 14:06

Bionic
Reading

Iz Ministarstva podsjećaju kako su od 2008. godine, od kada se provodi ovaj program, sufinancirana 703 stipendista

Riječ je o stipendijama temeljem Programa poticanja obrazovanja kadrova u ugostiteljstvu i turizmu - Stipendije 2016., temeljem kojeg učenici imaju pravo na maksimalno do 500 kuna mjesečne stipendije, i to od 1. rujna tekuće do 30. lipnja iduće godine, a studenti na maksimalno do 800 kuna, od 1. rujna tekuće do 31. kolovoza iduće godine.

Stipendije se dodjeljuju u suradnji s tvrtkama, odnosno hotelima, kampovima, turističkim agencijama te županijskim obrtničkim komorama, na način da svaki dionik sudjeluje s 50 posto.

Na ovogodišnji javni poziv, koji je bio otvoren do 18. studenoga, javilo se 6 tvrtki i 1 županijska obrtnička komora - Valamar Riviera Hoteli (212 učenika - konobari, kuhari, slastičari, turističko-hotelijerski komercijalisti), Jadranski luksuzni hoteli (10 učenika - kuhar, slastičar, konobar), Maistra (8 učenika - kuhar, slastičar, konobar), Imperial (4 učenika - kuhari), Laguna Novigrad (1 učenik - turističko-hotelijerski komercijalist), Eridan putnička agencija (1 učenik - turističko-hotelijerski komercijalist) i Obrtnička komora Varaždinske županije (9 učenika - kuhari, turističko-hotelijerski komercijalist).

Inače, iz Valamara su još sredinom listopada objavili kako, u partnerstvu s Ministarstvom turizma, osiguravaju 200 stipendija za učenike turističko-ugostiteljskih zanimanja širom Hrvatske, i to u sufinanciranom iznosu od 1.000 kuna mjesečno, uz zapošljavanje po završetku školovanja i mogućnost razvoja karijere. Kako su tada naveli iz Valamara, na takve stipendije mogu računati učenici turističko-ugostiteljskih zanimanja kuhar, konobar, slastičar i turističko-hotelijerski komercijalist u cijeloj Hrvatskoj i to tijekom jedne školske godine, u trajanju od 10 mjeseci.

Iz Ministarstva u današnjem priopćenju podsjećaju kako se stipendisti obvezuju redovito upisivati i pohađati razrede/godine te maturirati/diplomirati u redovnom roku, kao i da će tijekom školovanja odnosno studiranja redovito obavljati stručnu praksu, ako je ona obuhvaćena nastavnim planom i programom, u objektima tvrtke partnera.

Odmah po završetku redovnog školovanja/studiranja stipendist se obvezuje sklopiti s tvrtkom ugovor o radu na određeno vrijeme uz uvjet probnog rada ili ugovor o radu pripravnika (ako se provodi pripravnički staž), a nakon uspješno provedenog probnog rada/pripravničkog stažiranja ugovor o radu na određeno vrijeme.

Stipendist se obvezuje ostati u radnom odnosu u tvrtki 12 mjeseci, bez obzira koliko je trajalo stipendiranje.

"Kvalitetni radnici u turizmu temelj su nastavka rasta i razvoja hrvatskog turizma, a upravo kroz ovaj program potičemo obrazovanje studenata i učenika strukovnih zanimanja te im na taj način dajemo do znanja koliko su nam važni i potrebni", ističe ministar turizma Gari Cappelli.

Naglašava i kako se radi i na razvijanju centara kompetencija koji će financirati sredstvima EU. "Iz fondova će biti moguće financiranje regionalnih centara, kojima ćemo modernizirati strukovno obrazovanje za turizam i ugostiteljstvo u skladu s potrebama tržišta rada i podići njegovu kvalitetu u svrhu povećanja zapošljivosti učenika kao i mogućnosti za daljnje obrazovanje", Cappellijeva je izjava koja se prenosi u priopćenju.