govedarstvo

Ministarstvo poljoprivrede priprema tri milijuna kuna za potpore županijskim programima za mliječno govedarstvo

  • Autor: B. R./Hina
  • Zadnja izmjena 15.06.2022 18:48
  • Objavljeno 15.06.2022 u 18:48
tportal

Izvor: Pixsell / Autor: Goran Ferbezar

Ministarstvo poljoprivrede je u srijedu u javno savjetovanje uputilo program potpore županijskim programima u sektoru mliječnog govedarstva, a za što je u državnom proračunu osigurano tri milijuna kuna

Tim se programom županijama želi pomoći u očuvanju i razvoju poslovanja subjekata u lancu proizvodnje i prerade mlijeka, navodi se u priopćenju.

"Nakon razdoblja negativnog utjecaja koronakrize i bolesti kvrgave kože u goveda, nepovoljni uvjeti proizvodnje mlijeka nastavili su se rastom cijena stočne hrane i energenata, a posebno veliki poremećaj na tržištu stočne hrane i energenata uzrokovao je ratni sukob izazvan agresijom Rusije na Ukrajinu", objašnavaju iz Ministarstva.

Ističu kako se provedbom programa nastoji očuvati likvidnost gospodarstava koja se bave proizvodnjom mlijeka, ali i pomoći u povećanju obujma proizvodnje i genetskog unaprjeđenja populacije mliječnih krava u Hrvatskoj.

Prihvatljive mjere za sufinanciranje kroz taj program su uzgoj i kupovina uzgojno valjanih rasplodnih junica mliječnih i kombiniranih pasmina namijenjenih za proizvodnju mlijeka te sufinanciranje troškova sakupljanja i prijevoza mlijeka.

Prihvatljivi korisnici potpore su jedinice područne (regionalne) samouprave na čije programe je Ministarstvo poljoprivrede dalo suglasnost na provedbu do 31. svibnja 2022. godine, te ispunjavaju ostale uvjete natječaja, navodi se u priopćenju.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!