treba li se brinuti

Ministarstvo demantira Europu oko nestašice plina: 'Radili su izvještaj, a nisu računali na naš LNG terminal i skladište Okoli'

03.05.2022 u 13:27

Bionic
Reading

Ako Rusija obustavi isporuku prirodnog plina Europskoj uniji, Hrvatska će moći popuniti najviše 30 posto svojeg plinskog skladišta, procijenila je Europska mreža operatera prijenosnog sustava za plin (ENTSOG) koja okuplja kompanije za transport plina zemalja članica EU

Taj je nalaz, piše današnji Jutarnji list, suprotan je tvrdnjama Vlade koja uvjerava javnost da Hrvatska uživa visok stupanj sigurnosti od mogućeg prekida isporuke ruskog plina, navodi dnevnik u broju od utorka.

Ministarstvo gospodarstva i održivog razvoja oglasilo se na tu temu i poručilo za N1 televiziju kako je Izvješće o procjeni sposobnosti zemalja članica Europske unije, koje je izradila Europska mreža operatera prijenosnog sustava za plin, temeljeno na podacima koji obuhvaćaju vremensko razdoblje do izgradnje i puštanja u rad Terminala za ukapljeni prirodni plin na otoku Krku.

  • +15
LNG Hrvatska Izvor: tportal.hr / Autor: Matej Grgić

'S početkom komercijalnog rada LNG terminala 1. siječnja 2021., energetska slika u Republici Hrvatskoj znatno se izmijenila, jer je Terminal utjecao na povećanje energetske neovisnosti Hrvatske i regije jugoistočne Europe. Njegov je kapacitet povećan za 10 posto te iznosi 2.9 bcm-a, a razmatra se i mogućnost novog povećanja što će dodatno utjecati na unaprjeđenje sigurnosti opskrbe.

Isto tako, s ciljem praćenja sigurnosti opskrbe plinom i poticanja zakupaca na punjenje skladišta Okoli na razinu od 90 posto do početka ogrjevne sezone 1. studenog 2022., Ministarstvo gospodarstva i održivog razvoja donijelo je Odluku o proglašavanju ranog upozorenja vezanoga uz razinu kriznih stanja zaštite sigurnosti opskrbe plinom Republike Hrvatske, koja je stupila na snagu 26. travnja 2022', napisali su iz ministarstva.