DARKO LORENCIN

Ministar koji baš kuži investitore

13.03.2013 u 20:09

Bionic
Reading

Za Darka Lorencina investitori su puni hvale, od Rockwoola do Maje Frankel, u politiku je ušao preko IDS-a, no izvrsno se kao pomoćnik u Ministarstvu gospodarstva slagao i s HNS-ovim ministrima Čačićem i Vrdoljakom, a u prvom svom medijskom nastupu podržao je projekt golfa na Srđu, koji i nije baš bio po volji njegovom prethodniku Veljku Ostojiću

'Prvi put smo dobili 'svoju' osobu koja s državne strane prati projekt golfa na Srđu. To je Čačićev pomoćnik za investicije Darko Lorencin', hvalila je Maja Ruth Frankel, supruga investitora na Srđu, angažman i dostupnost Darka Lorencina u intervjuu Poslovnom dnevniku. Taj 'magnet' za investitore i jedan od autora Zakona o strateškim investicijama, koji zeleni nazivaju 'zakonom o klimanju investitorima', napustio je mjesto pomoćnika ministra gospodarstva prije nego ih je uspio privući jer je, kao na kakvoj nagradnoj igri, osvojio ministarsko mjesto u znatno ugodnijem resoru turizma.

'Naravno da je turizam jedan od gospodarskih resora u kojima je lakše postići uspjeh nego drugdje, ali u godinu dana smo napravili puno. Nažalost, u drugim resorima nismo uspjeli. Mislim da je vrijeme za rekonstrukciju Vlade', kritizirao je promašaj Plana 21 Ivan Jakovčić 27. veljače. Sigurno zazivajući rekonstrukciju Vlade nije ni sanjao da bi Milanović mogao zamijeniti jednog IDS-ovca drugim, no nakon Ostojićeve afere sa zemljištem, upravo se to dogodilo.

Novi ministar turizma po struci je ekonomist, rođen 1970. godine, i najveći dio svoje karijere, čak 12 godina, proveo je kao direktor u Istarskoj razvojnoj agenciji IDA, odakle ga je Radimir Čačić angažirao kao pomoćnika ministra. Jakovčićevi protivnici za IDA-u kažu da umjesto razvojne agencije ponajviše služi kao politički laboratorij IDS-a. Zapošljavaju mahom stranačke istomišljenike, a direktore lansiraju u IDS-ove političke zvijezde, pa je, primjerice, jedan od bivših direktora i aktualni gradonačelnik Pule Boris Miletić.

IDA je u Lorencinovom mandatu prodala Rockwoolu zemljište po iznimno niskoj cijeni, zbog čega su eko udruge čak podizale i kaznene prijave, a danska tvrtka uzvratila protutužbom čelniku zelenih za klevetu. U tom su 'paketu' Lorencina optuživali kao potpisnika tajnog predugovora, kojim se navodno pogodovalo investitoru, a ovaj se na sudu branio da je oznaka 'tajnosti' morala stajati zbog burze u Kopenhagenu na kojoj Rockwool ima izlistane dionice, te da bi iznošenje podataka o ulaganju u Istri štetilo njihovoj poslovnoj politici.

Istarski mediji izvještavali su i o nekoliko spornih kredita koje je odobrila IDA: poznat je slučaj IDS-ove poduzetnice Dubravke Orlić Bašlin, kojoj su kao jamstvo prihvatili državno zemljište koje je ona lažno prikazivala kao vlastito. Ipak, IDA-u poslovni mediji svrstavaju među uspješnije razvojne agencije.

Sa svojim prethodnikom Veljkom Ostojićem, godinama je bio i u nadzornom odboru Istarske razvojne turističke agencije (IRTA). Nju ne treba brkati s IDA-om – IRTA-u su osnovale Županija, Riviera Poreč, Maistra i još neke turističke tvrtke, a IDA-u Istarska županija i devet gradova.

Paralelno s direktorskom funkcijom u IDA-i razvijao je privatni biznis: 2008. godine osnovao je sa suprugom turističku tvrtku Lorencin preko koje iznajmljuje svoju vilu s bazenom na području općine Grožnjan u mjestu Donji Kalčini.

Donedavno je bio član Nadzornog odbora u tvrtki Istra-auto, nejasne vlasničke strukture skrivene iza skrbničkih računa, a do 2010. i član NO-a u nekretninskom fondu Terra Firma. Ni mediji mu nisu strani, bio je suvlasnik pulskog Radija Maestral, sjedio je u NO-u TV Nove iz Pule, a javno je razmišljao i o kandidaturi za ravnatelja HRT-a.

Suprotno stavovima matične stranke, Lorencin se kao pomoćnik ministra gospodarstva zalagao za izgradnju Plomina C na ugljen, što je dio javnosti tumačio kao dokaz da je zapravo bliži Čačiću nego IDS-u. Iako je stranka htjela plin, Lorencin je do kraja gurao ugljen. Jedan Lorencinov oponent opisuje ga kao 'socijalno inteligentnog, što se na našoj političkoj sceni često zna pobrkati s nedostatkom lojalnosti'. Iako je dvije godine mlađi od njega, valjda zato što mu je bio nadređen, ministar Vrdoljak kazao je za Lorencina: 'On je odličan dečko!' Milanović, koji je u početku branio Ostojića, sada oduševljeno hvali Lorencina: 'Ustvari me čudi da nije bio izbor prvog trenutka i prve sekunde!' Za razliku od Ostojića, koji je projekt golfa na Srđu doživljavao kao nekretninski, a ne turistički, Lorencin je u prvom svom nastupu podupro golfere.

Gostujući u veljači u emisiji Paravan, pokazao je svoju blagu ćud i izazvao sućut tportalove TV kritičarke koja je ustvrdila da se previše prostora dalo kritičarima Zakona o strateškim investicijama, pa Lorencin nije imao prilike dovršiti rečenicu, a kamoli objasniti s kojom je namjerom donesen zakon. Na njegovo 'kapitalno djelo' koje bi trebalo privući investicije, obrušili su se gotovo svi, i to redom nespojivi - HDZ i laburisti, Crkva i nevladine udruge. Ni tada ni danas nije se bunio kad mu nisu dali govoriti: ovaj put riječ mu je uzeo premijer koji mu nije dozvolio odgovoriti na novinarsko pitanje o tri stambena kredita.