PAD IZVOZA

Milijuni Kineza gube posao

13.01.2009 u 13:41

Bionic
Reading

Kineski izvoz u prosincu 2008. smanjen je drugi mjesec zaredom, budući da globalna kriza nastavlja uzimati danak u gospodarstvu najmnogoljudnije zemlje svijeta, dovodeći u opasnost milijune radnih mjesta, objavila je tamošnja vlada

U studenome 2008. to gospodarstvo koje se uvelike oslanja na vanjskotrgovinsku razmjenu zabilježilo je drugi po visini trgovinski višak u svojoj povijesti, koji nije bio znak dobrog zdravlja budući da je odražavao još i oštriji pad uvoza, pokazali su podaci carinske uprave.

Izvoz iz Kine u prosincu lani smanjen je za 2,8 posto u usporedbi s istim mjesecom prošle godine, na 111,2 milijarde dolara. Riječ je o najvećem padu izvoza u desetljeću, ocjenjuju ekonomisti, a skreće pozornost na vrlo veliki problem koji sve više zabrinjava tamošnje vlasti dok promatraju kako oštro usporavaju trgovinske aktivnosti, inače veliki pokretači zaposlenosti u tom četvrtom najvećem svjetskom gospodarstvu. 'Na milijune radnika u sektoru proizvodnje gubi posao', kazao je Chen Xingdong, glavni ekonomist za Kinu u BNP Paribasu. "To je veliki izazov".

Pad izvoza u prosincu nadovezao se na 2,2-postotni pad u mjesecu ranije, što je bio prvi pad kineskog izvoza u sedam godina, a neki istraživači tvrde kako podaci kineske vlade nisu točni. 'Realna situacija vjerojatno je gora nego što to pokazuje statistika. To je ono što vidim na terenu', kazao je neovisni ekonomist u Šangaju Andy Xie.