nove cijene

[VIDEO/FOTO] Milatić o gorivu: Petrol ima vratiti cijene koje sam izdiktirao, nismo sretni

02.01.2023 u 13:56

Bionic
Reading

Državni tajnik u Ministarstvu gospodarstva Ivo Milatić govorio je o aktualnostima vezanima uz cijene goriva te iznio da će eurosuper koštati 1,33 eura, dizel 1,47 eura i plavi dizel 0,97 eura

'Na telefonskoj sjednici Vlade dogovorene su nove cijene naftnih derivata: eurosuper je 1,33 eura, dizel 1,47 eura i plavi dizel je 0,97 eura', rekao je Milatić.

Dodao je da su marže vraćene na one iz lipnja prošle godine.

Vlada je održala telefonsku sjednicu na kojoj je donijela Uredbu o utvrđivanju najviših maloprodajnih cijena naftnih derivata, sukladno kojoj se najviše maloprodajne cijene računaju po formuli prema osnovnoj cijeni fosilnog goriva u prethodnom 14-dnevnom razdoblju, s ograničenom maržom od 0,0995 EUR (0,75 HRK)/l za dizelsko i benzinsko gorivo te 0,0531 EUR (0,40HRK)/l za plavi dizel, a u iznosu 0,8229 EUR (6,20 HRK)/kg smjesa propan – butan za boce, odnosno 0,03716 EUR (2,80 HRK)/kg za velike spremnike.

Ivo Milatić Izvor: Pixsell / Autor: Željko Hladika

U odnosu na dosadašnji režim, marža na dizelsko i benzinsko gorivo za energetske subjekte vraćena je na razinu iz lipnja 2022. i ovakav režim vrijedit će sljedeća dva tjedna. Iz Petrola Hrvatska danas su se oglasili o obračunu cijene goriva, odnosno nešto skupljem gorivu na benzinskim postajama Petrola i Croduxa, istaknuvši da rade sve prema propisima.

Izvor: Cropix / Autor: Marko Todorov

'Štitit ćemo građane i gospodarstvo, vidjet ćemo čija će biti zadnja', poručio je Milatić na tu temu.

'Donesena je uredba u kojoj je jasno fiksirana cijena na 3,86 lipa. Onda svakih 15 dana ide uredba koja spušta tu trošarinu. Dosad se uvijek događalo da u slučaju intermezza od dan ili dva distributeri nisu podizali tu cijenu. U ovom slučaju Petrol je to napravio i nismo presretni zbog toga. Ostali nisu, a jasno je to da od sutra moraju vratiti cijene onamo gdje i svi ostali. Na cijene koje sam izdiktirao. Taj se period mora dogoditi svakih 90 dana zbog Zakona o nafti i naftnim derivatima, kada moramo dati pauzu od jedan dan. Jasno, ovdje se išlo na to da se temeljna uredba donese na iznos koji je stvaran, a da se svakih 15 dana spušta kako bi ustvari cijena goriva bila jeftinija za dvije do dvije i pol kune', kazao je, javlja Dnevnik.hr. Milatić je dodao da 'tu ne vidi nikakav rat' te da svatko odgovara vlasniku.

'Mi odgovaramo državi, odnosno građanima. Oni dioničarima. Mi ćemo štititi građane i gospodarstvo, oni sebe. Vidjet ćemo čija će biti zadnja', rekao je.