BIVŠI PREMIJER VALENTIĆ

'Milanoviću nedostaju komandosi poput nas iz devedesetih'

25.09.2014 u 12:21

Bionic
Reading

'Dvije su stvari neophodne: politička i pravna sigurnost. Bez toga nema oporavka. Investicija nema niti će ih biti bez stabilnoga okruženja, a to okruženje zahtijeva određene financijske uvjete, učinkovitu administraciju i sigurnost vlasništva, dakle sve ono što nemamo. Bez investicija nema porasta potrošnje, bez toga nema porasta BDP- a, a bez pokretanja ekonomije teško je smanjivati porezno opterećenje, što je nužno. Hrvatska nije u katastrofalnoj situaciji, ali jest u vrlo ozbiljnoj i svaki mjesec nečinjenja reformi ozbiljno ugrožava stanje u državi. Još je godinu dana do izbora, to je dugo razdoblje, tim više što nitko u posljednjoj godini mandata ne povlači revolucionarne poteze', poručuje u intervjuu tjedniku Lider bivši premijer HDZ-a Nikica Valentić

'Situacija jest vrlo teška, ali ni približno teška kao ratnih 90-ih godina. Ključna je razlika u tome što smo tada imali političku potporu, to je tada značilo punu potporu predsjednika Franje Tuđmana, i, još važnije, imali smo kompaktnu vladu. To je bila grupa prijatelja i, slikovito rečeno, komandosa, koja se držala one stare: ‘Svi za jednoga, jedan za sve’. I to nije bila samo fraza. Vladu smo preuzeli u iznimno teškim uvjetima, gotovo bez novca u blagajni. Svi su mislili da nećemo izdržati više od mjesec dana, ali brzo smo počeli raditi na Stabilizacijskome programu, u koji nitko nije vjerovao. To je bila prva faza, nakon koje je trebalo provesti restrukturiranje, a treća su faza trebale biti investicije i smanjenje poreza. Danas je obrnuta situacija. Dug je ogroman, politička je situacija nestabilna jer nema zajedništva za reformske poteze. Nijedna stranka nema snage sama provesti reforme. Ni HDZ ni SDP ne mogu sastaviti stabilnu koaliciju, a čak i da je stvore, što je nemoguće, nemaju snage provesti ustavne promjene. Čeka nas slovenski sindrom - novi ljudi, nove stranke', kaže Valentić.

Prema njegovim riječima, postoje novi ljudi s kapacitetom poput Mirele Holy. 'Nije točno na kraju će HDZ i SDP ostati najjače stranke koje sada nemaju snage stvoriti stabilnu vlast. Svaka je prisiljena stvarati koaliciju od sedam ili osam stranaka, a to ni svemogući Bog u ovakvim uvjetima ne može usuglasiti', smatra Valentić.

Valentić vjeruje da će iduće izbore dobiti HDZ zato što je to sada kompaktna stranka, s tradicijom i stabilnim biračkim tijelom ali i kaže: 'U Hrvatskoj se još uvijek glasa ‘protiv’, a ne ‘za’ nekoga. Ako HDZ neće imati program i ljude sposobne da odmah krenu u promjene, bolje da onda uopće ne preuzima vlast', zaključuje Valentić.
O tome što misli o odlasku Martine Dalić iz HDZ-a, Valentić kaže: 'Zbog toga mi je neizmjerno žao, iznimno je cijenim kao stručnjaka i makroekonomista, nemamo takvih na stotine. Teško mi je komentirati unutarnja zbivanja u stranci, ali čini mi se da u traženju najboljih rješenja stvorilo nekoliko različitih koncepcija i da se ona očito nije složila s prevladavajućom.'
Nikica Valentić smatra da proračun treba srezati na 105 milijardi kuna maksimalno jer više od toga ekonomija ne može podnijeti. 'Tuđmanu sam govorio bit ću komandos, ali ne i kamikaza. To i danas vrijedi', smatra Valentić, te dodaje kako je 'hrvatski narod spreman na radikalne mjere te da ga ne treba podcjenjivati'.

Intervju u cijelosti možete pročitati ovdje.