NOVA POLITIKA ZAPOŠLJAVANJA

Milanovićeva vlada startala s 315.438 nezaposlenih

  • Autor: Z. Korda
  • Zadnja izmjena 13.01.2012 15:08
  • Objavljeno 13.01.2012 u 15:08
Mirando Mrsić

Mirando Mrsić

Izvor: Cropix / Autor: Damir Krajac / CROPIX

'Ovo je prvi i zadnji put da na konferenciji za novinare objavljujemo brojku nezaposlenih', rekao je ministar rada i mirovinskog sustava Mirando Mrsić, predstavljajući pravce djelovanja Ministarstva u području tržišta rada i zapošljavanja. U sklopu nove politike podaci o nezaposlenima ažurirat će se dva puta mjesečno i bit će javno dostupni na mrežnoj stranici Hrvatskog zavoda za zapošljavanje

Ministar Mrsić predstavio je niz mjera za povećanje aktivnosti kojima bi se trebao smanjiti broj nezaposlenih i povećati stopa zaposlenosti. Aktivacijom dugotrajno nezaposlenih, legalizacijom neformalnog rada, smanjenjem poreznog opterećenja za niskokvalificirane radnike, mjerama aktivne politike za jačanje zapošljivosti i poboljšanjem informiranosti stopa zaposlenosti trebala bi se do 2015. godine povećati sa 52,3 na 60 posto.

Dugotrajno nezaposlenim starijim radnicima država će pomagati kroz programe prekvalifikacije, a mladima bez radnog iskustva financijski će pomagati da lakše dođu do posla. Legalizacijom neformalnog rada nastojat će se što veći broj neformalnih aktivnosti uključiti u formalni sektor kroz fleksibilnije oblike rada poput rada kod kuće, rada na daljinu te poslova u poljoprivredi.

Mršić je najavio i otvaranje javnih radova na kojima će raditi osobe koje primaju naknadu. Također je najavio da će se preustrojem HZZ-a nastojati povećati broj savjetnika za zapošljavanje kojih je sada premalo. Trenutno na jednog savjetnika dolazi 800 nezaposlenih, a za efikasniju aktivnu politiku zapošljavanja omjer bi trebao biti jedan savjetnik na 300 nezaposlenih. Prema ministrovim riječima, poboljšanje tog omjera neće se postići povećanjem zaposlenih u HZZ-u, već preraspodjelom poslova.

Jedan od načina povećanja efikasnosti zapošljavanja bit će i decentralizacija HZZ-a da bi se aktivna politika zapošljavanja što bolje uskladila s lokalnim potrebama.

Za provođenje mjera aktivne politike zapošljavanja ministar Mršić tražit će povećanje financijskih sredstava u proračunu namijenjenih za tu svrhu, a najavio je i korištenje sredstava iz fondova Europske unije.

Prema zadnjim podacima HZZ-a krajem prosinca 2011. bilo je registrirano 315.438 nezaposlenih osoba, što je za 13.358 osoba ili 4,4 posto više nego u studenom, a 4.407 osoba ili 1,4 posto manje u usporedbi s prosincem 2010. godine.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!

Napiši ovdje što ti misliš o ovoj temi