INVESTICIJA OD 320 MILIJUNA EURA

Mikulić seli tvornicu papira u Slatinu

  • Autor: Vinco Gazdik
  • Zadnja izmjena 04.04.2012 12:12
  • Objavljeno 04.04.2012 u 11:28
Tportal

Tportal

Izvor: tportal.hr / Autor: Tportal

Planirana tvornica za proizvodnju papira i celuloze u Slatini najprije bi, u prvoj fazi, zapošljavala 200, a u konačnici 500 radnika. Izravnu bi financijsku korist, kroz različite oblike kooperacije i suradnje na užem virovitičko-podravskom području, moglo imati oko 4,5 tisuće ljudi. Pri tome bi kooperant proizvođač miscanthusa - potrebne sirovine za proizvodnju papira, po hektaru mogao zaraditi i do 700 eura – tvrdi Mikulić

Ako Marinko Mikulić, direktor PAN papirne industrije, u potpunosti uspije zatvoriti svoju financijsku konstrukciju, tvornica papira iz Zagreba relativno bi se brzo trebala preseliti na slatinsko područje.

Izgradnja tvornice u slatinskoj Trnovači trebala je početi u ožujku ili travnju ove godine. Zbog problema 'pravne prirode', koji je sada riješen u Mikulićevu korist, taj se rok neznatno pomaknuo, ali za Pan papirnu industriju Slatina je i dalje najbolji izbor. 'Pan sigurno seli u Slatinu i u tome nema dvojbi. Na tom smo području već uložili značajna sredstva i već imamo potvrde da bismo u njoj mogli imati izrazito profitabilnu proizvodnju. U posljednje vrijeme imali smo nekih pravnih poteškoća, međutim, sad kad smo dobili zaštitu Ustavnog suda, ukinute su sve prepreke za preseljenje tvornice', kazao je Mikulić koji, koristeći geotermalne izvore na tom području, planira ostvariti uštedu energije u proizvodnim procesima od minimalno 30 posto.

Navedeni projekt regionalnog je značaja, vrijedan oko 320 milijuna eura. Otprilike 35 posto iznosa bila bi vlastita ulaganja dok bi preostali iznos bio riješen kroz fond banke koju Mikulić ne želi imenovati iz poslovnih razloga. Tek napominje kako je 'za ovaj projekt dobio pismenu ponudu jedne međunarodne korporacije koja je spremna financirati izgradnju'.

Krajem idućeg tjedna, Pan će podnijeti zahtjev za izdavanje lokacijske dozvole i selidbu tehnologije iz Zagreba. 'Ako taj postupak prođe kako treba, koncem ljeta krenut ćemo s izgradnjom tvornice. U međuvremenu ćemo pripremiti zemljište i napraviti bušotine za geotermalnu paru, a početkom iduće godine počinjemo i s prvom fazom rada', obećao je Mikulić.

U sklopu projekta u poduzetničkoj je zoni predviđena i stambena zgrada u koju bi iz Zagreba preselilo stotinjak radnika Panove tvornice papira. Pan je do sada kupio 13 hektara zemljišta za tvorničke pogone, šest različitih poljoprivrednih površina za proizvodnju sirovina, a još namjerava kupiti i nekoliko zemljišta za stakleničku proizvodnju.

PLAĆE DIJELOM U BONOVIMA

Ante Malovan, područni povjerenik SSSH za Brodsko-posavsku, Požeško-slavonsku i Virovitičko-podravsku županiju kazao je da Mikulića poznaje iz drukčije perspektive. U Donjim Andrijevcima kod Đakova, gdje Pan ima svoj proizvodni pogon, radnicima, navodno, nisu redovito isplaćivane plaće, a dijelom su novac dobivali u bonovima koje su trebali trošiti u Panovim trgovinama.

'Problem je radnika bio isplata plaća u bonovima koje su morali potrošiti u trgovinama Pana. Zbog toga što se tako radilo više mjeseci, ljudi su se pobunili pa je organiziran skup radnika. S gospodinom Mikulićem dogovorili smo da isplata plaća za siječanj i veljaču 2012. bude u novcu, a ne u bonovima te da bi isplata od veljače trebala ići redovito', kazao je Malovan. Plaća je za prosinac, tvrdi, isplaćena parcijalno. Ipak, sjeća se da su u početku rada tvornice plaće radnika bile 'jako dobre'.

'Radnike isplaćujemo po grupama i plaća je kasnila samo u obračunskom smislu pa tvrdnja sindikata ne stoji. Osim toga, znatan broj radnika koristio je našu kreditnu karticu za kupnju te su nam još ostali i dužni. Imamo svoje trgovine mješovitom robom, građevinskim materijalom i tekstilom, međutim, plaća nije uvjetovana bonovima', odgovorio je Mikulić. Na novinarski upit o prosječnoj visini plaće kazao je da su trgovci plaćeni manje, ali da u prosjeku isplaćuje oko 4.700 kuna po radniku.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!

Napiši ovdje što ti misliš o ovoj temi