nije loše

Microsoft u tri mjeseca zaradio 18 milijardi dolara

26.04.2023 u 11:18

Bionic
Reading

Američka tehnološka kompanija Microsoft izvijestila je da je u prvom ovogodišnjem tromjesečju ostvarila 18,3 milijarde dolara neto dobiti, što je za 9,5 posto više nego godinu ranije, ponajviše zahvaljujući dobrom poslovanju računalstva u oblaku i softvera za produktivnost Office.

Prihodi Microsofta u tom su razdoblju porasli za sedam posto, na 52,9 milijardi dolara, nadmašivši procjenu analitičara od 51,02 milijarde dolara, pa je cijena njjegove dionice porasla 8,3 posto u elektroničkom trgovanju nakon zatvaranja Wall Streeta.

Analitičari su očekivali da će tmurne ekonomske prognoze loše utjecati na Microsoftovo Windows poslovanje, koje uvelike ovisi o prodaji osobnih računala, a koja je u prethodnim kvartalima padala. No, pad prodaje u tom segmentu bio je manji od njihovih očekivanja te je Microsoft izvijestio o prihodu ostvarenom u tom segmentu od 13,3 milijardi dolara. Procjene analitičara bile su 12,9 milijardi dolara.

Softver za produktivnost, koji uključuje prodaju softvera Office i oglašavanja na društvenoj mreži za poslovno umrežavanje LinkedIn, također je nadmašio očekivanja analitičara s prihodom od 17,5 milijardi dolara.

Većinu prihoda Microsoft ostvaruje prodajom softvera i usluga računalstva u oblaku. Međutim, ove godine taj je tehnološki div završio na naslovnicama zbog suradnje s OpenAI-jem, tvorcem ChatGPT-a te nadogradnjom tražilice Bing tehnologijom umjetne inteligencije.

Izvršni direktor Microsofta Satya Nadella rekao je investitorima da kompanija ima više od 2500 korisnika usluge Azure-OpenAI te da je AI integriran u široku lepezu proizvoda. Bing, koji se dugo natjecao s tražilicom Google, sada ima 100 milijuna korisnika dnevno i bilježi skok broja preuzimanja od kada je dodan AI, naveo je Nadella.