VIDOŠEVIĆ NA BROWN FORUMU

'Mentalno nismo spremni živjeti od vlastitog rada!'

  • Autor: Karmen Mrkić
  • Zadnja izmjena 03.04.2012 17:33
  • Objavljeno 03.04.2012 u 16:20
Tportal

Tportal

Izvor: tportal.hr / Autor: Tportal

'Hrvatska ima neki čudni, tanki oblik kroasana, pa smo osuđeni na kooperaciju s našim susjedima. Lokalne sredine su u dva desetljeća državne samostalnosti pokazale veći stupanj razumijevanja vremena u kojem živimo', rekao je danas, drugog dana Brown foruma u Opatiji pod nazivom 'Gospodarske mogućnosti na razini općina', predsjednik Hrvatske gospodarske komore Nadan Vidošević

'Da biste dobili prirodne raznolikosti kakve ima Hrvatska, trebali biste spojiti Meksiko, sve američke države i Kanadu zajedno. Nadalje, smatramo da je normalno imati kulturno nasljeđe na razini jedne Italije, što nije normalno, a imamo i izvanrednu infrastrukturu, što se često podcjenjuje', izjavio je Vidošević, poručivši da 'trebamo biti svjesni svega toga, ali i promijeniti se, biti dinamičniji, agresivniji, a ne arogantni, što su bitne nijanse za investicije'.

Kočnica snažnijem iskoraku pojedinih lokalnih jedinica je snažan utjecaj socijalizma u kojem je Hrvatska živjela, smatra Vidošević, jer filozofija stanovništva je bila takva da se netko drugi mora brinuti o vlastitom razvoju. Problem je i taj, istaknuo je, što je Hrvatska četiri desetljeća osiguravala individualni standard stanovništva na način da se zaduživala u inozemstvu i onda inflatorno financirala vlastiti standard.

Šteta je, nastavio je, da to što nam je Bog dao, što su naši preci stvarali, ne kapitaliziramo na način da živimo na razini visoko razvijenih zemalja Europe. 'Sada nastavljamo tamo gdje smo stali 2008. godine, s proračunskim financiranjem investicijskih aktivnosti. To je time-out dok ne pokrenemo investicijski ciklus koji će biti zasnovan na međunarodnom kapitalu. Promijenit će se situacija i na demografskoj strani, a po prvi put stvorit će se prilika da Hrvatska zajedno sa Slovenijom bude nositelj projekata na regionalnoj razini', drži Vidošević.

O birokraciji je rekao da je ona neefikasna onoliko koliko smo mi neefikasni. 'Mi mentalno nismo spremni živjeti od vlastitog rada. Da smo drukčiji, birokracija bi se promijenila preko noći. Ona je rezultat nas samih', zaključio je.

U krcatoj dvorani hotela Ambasador redala su se tijekom cijeloga dana izlaganja brojnih gradonačelnika, američkih, hrvatskih i iz zemalja jugoistočne Europe, kao i poslovnih ljudi. Raspravljalo se o utvrđivanju lokalnih prednosti, o razvojnim strategijama gradova, ali i o teškoćama koje su im stajale ili im stoje na putu.

Zanimljivo je bilo čuti Jordana Trojkova, vinara iz Popove kule, koji je 2004. izmislio adresu njegove vinarije u Makedoniji i uspio u tome prilikom registracije tvrtke. Gradonačelnik mu je govorio da će adresa biti Industrijska bb, no Trojkov se nije htio s tim pomiriti jer je pet drugih vinarija već imalo istu adresu. Iskoristio je dvotjedni izostanak gradonačelnika, pa se kod njegove tajnice izborio za adresu Vinski bulevar 1, koju je izmislio i posjeduje još i danas. 'Kreativnost u djelovanju vrlo je važna', ispričao je Trojkov.

Riječki gradonačelnik i predsjednik Udruge gradova Vojko Obersnel istaknuo je da razumije probleme investitora s kojima se susreću - nesređene vlasničke knjige, neusklađenost između vlasničkih knjiga i katastra, spori postupci izvlaštenja. 'Očekujem od nove Vlade reformu državne uprave koja će razriješiti ove probleme', poručio je Obersnel i dodao da se izborio da gradovi preuzmu izdavanje lokacijskih i građevinskih te da su rezultati više nego zadovoljavajući. 'To je najbolji dokaz potrebe daljnje decentalizacije Hrvatske', rekao je, naglasivši da gradovi nemaju direktne nadležnosti za razvoj gospodarstva niti mogu utjecati na poreznu politiku. Lukavo, prisutne je uputio na štand kod ulaza u dvoranu, gdje su izloženi katalozi s mogućim investicijama.

'Lokalni vođe najbolje znaju situaciju', rekao je Jeffery Phillips iz trgovinskog ureda u Minnesoti, koji se izborio za ogroman izvoz s tog područja.

Niko Peleshi, gradonačelnik Korçë, gradića u Albaniji, pohvalio se rezultatima ulaganja u vodoopskrbu, kanalizaciju, obnovu infrastrukture, očuvanje i obnovu baštine te poticanje turističke djelatnosti. 'Korçë je sada turističko središte, iako nije na obali. Ako želite učiniti više s manje sredstava, trebate biti jedinstveni i kreativni', poručio je.

Bivša djelatnica gradske uprave u Chicagu Lori Healey smatra da kvaliteta života privlači mlade i pametne ljude. 'Usredotočili smo se na ljude. Nadareni ljudi su oni koji potiču gospodarstvo', rekla je i naglasila da su uložili 16 milijardi dolara u zračnu luku te mnogo u okoliš, digitalnu infrastrukturu i obrazovanje.

Na Forumu su izlagali i gradonačelnici Kensingtona, Tuzle, Chicaga te Don Plusquellic, koji je 26 godina gradonačelnik Akrona u Ohaiju. Unatoč iskustvu, i danas je, rekao je, zapisao neku novu ideju koju će ponijeti kući. Gradonačelnicima je savjetovao da koriste svoje mogućnosti uvjeravanja ljudi, što može uključiti i prijetnje, te da moraju pronaći sve ideje, biti poduzetni i imati kreativni duh, jednako kao i djelatnici privatnog sektora.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!

Napiši ovdje što ti misliš o ovoj temi