FRANŠIZIRANJE

McDonald's prodao 80 posto poslovanja u Kini

  • Autor: T.O./Hina
  • Zadnja izmjena 09.01.2017 10:36
  • Objavljeno 09.01.2017 u 10:36
McDonald's Kina

McDonald's Kina

Izvor: Profimedia / Autor: Profimedia

Američki lanac restorana brze hrane McDonald's prodao je 80 posto svog poslovanja u Kini i Hong Kongu, što je dio plana davanja u franšizu većeg broja restorana širom svijeta

Kineska državna investicijska grupa Citic i američki investicijski fond Carlyle Group preuzet će to poslovanje McDonald'sa u Kini u transakciji vrijednoj 2,1 milijardu dolara

McDonald's posjeduje i vodi poslovanje u oko 65 posto od svojih 2.000 restorana u Kini. Franšiza im omogućava da uzmu dio zarade, dok su troškovi poslovanja na nositelju franšize.

McDonald's nastoji usmjeriti svoje globalno poslovanje te promijeniti vlasničku strukturu, a model franšizinga čini bitan dio tog plana.

U ožujku prošle godine tvrtka je objavila kako je u potrazi za partnerima za otvaranje više od 1.500 restorana u Kini, Hong Kongu i Južnoj Koreji u sljedećih pet godina.

Sukladno sporazumu potpisanom u ponedjeljak, Mcdonald's će zadržati 20 posto vlasništva u kineskom poslovanju, Citic će preuzeti 52 posto vlasništva, dok Carlyle Groupu pripada 28 posto.

Konkurentska kompanija Yum Brands, vlasnik lanaca brze hrane KFC i Pizza Hut, također se nalazi u procesu restrukturiranja svog kineskog poslovanja.

I McDonald's i Yum Brands su bili suočeni s rastućom konkurencijom jeftinijih lokalnih igrača, posebice u Kini, gdje se pokušavaju oporaviti od skandala iz prošlosti povezanih sa zdravstvenom ispravnošću hrane.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!