GLAZER ZADRŽAVA KONTROLU

Manchester United smanjuje dug izdavanjem dionica

31.07.2012 u 12:13

Bionic
Reading

Engleski nogometni klub Manchester United u inicijalnoj javnoj ponudi na burzi u New Yorku planira prikupiti 330 milijuna dolara. Dodatnim kapitalom većinski vlasnik Malcolm Glazer planira smanjiti zaduženost, ali ne želi prepustiti kontrolu nad najpopularnijim engleskim klubom

Manchester United najavio je prodaju 16,67 milijuna dionica po cijeni između 16 i 20 dolara za dionicu. U slučaju uspješnog okončanja javne ponude tržišna cijena najvrednijeg sportskog kluba na svijetu podigla bi se na 3,3 milijarde dolara.

Najpopularniji engleski nogometni klub je od 2005. u vlasništvu američke obitelji Glazer, koja posjeduje i američki nogometni klub Tampa Bay Buccaneers. U javnoj ponudi dionica planira se prikupiti do 333 milijuna dolara, čime bi se smanjio dug kluba koji je dosegnuo 664 milijuna dolara.

Obitelj Glazer će i nakon IPO-a zadržati kontrolu nad klubom s obzirom da će dionice u njihovom vlasništvu imati 10 puta veću glasačku vrijednost od običnih dionica.

Zbog takvih uvjeta Manchesterov IPO Prospekt nije izazvao pozitivne reakcije institucionalnih investitora. Analitičari su skeptični u pogledu ishoda ponude i zbog toga što nogomet nije najpopularniji sport u SAD-u, kao što je to u Europi.

Ipak, poslovodstvo kluba i aranžeri javne ponude ne sumnjaju u uspjeh, s obzirom da će se dionice Manchester Uniteda ponuditi i investitorima u Europi i Aziji. Konačna cijena u javnoj ponudi, koja ovisi o potražnji investitora, bit će određena 9. kolovoza.

Predstavljajući uvjete javne ponude, poslovodstvo kluba navelo je da bi prihodi u netom završenoj poslovnoj godini trebali iznositi između 495 i 503 milijuna dolara, što bi bilo 3 do 5 manje nego u prethodnoj poslovnoj godini jer su pali prihodi kluba kako od prodaje ulaznica, tako i od prava prijenosa utakmica.

No poticaj investitorima mogao bi predstavljati ugovor s General Motorsom o sedmogodišnjem sponzoriranju, ovih dana potpisan i vrijedan otprilike 600 milijuna dolara. Prema tom ugovoru, na dresovima igrača Manchester Uniteda od početka 2014. godine bit će oznake brenda Chevrolet.