VIŠE OD OČEKIVANJA

Maloprodaja u veljači potonula 7,3 posto

01.04.2010 u 13:57

Bionic
Reading

Promet od trgovine na malo u Hrvatskoj u veljači ove u odnosu na veljaču prošle godine nominalno je bio manji za 6,9 posto, a realno je smanjen za 7,3 posto, pokazuju prvi podaci koje je danas objavio Državni zavod za statistiku

Tako je i u drugom mjesecu ove godine nastavljen negativan trend u trgovini na malo koji traje već sedamnaest mjeseci, no pad je ipak nešto usporen.

Naime, u siječnju ove u odnosu na isti mjesec prošle godine promet u trgovini na malo zabilježio je nominalni pad za 8,6 posto, a realno je smanjen za 9,3 posto

U zadnjem mjesecu prošle godine u odnosu na prosinac 2008. promet u trgovini na malo bilježio je nominalni pad za 11,1 posto, a realno za 12,1 posto

Ipak kod statističkih podataka o maloprodaji treba imati u vidu i bazni efekt, odnosno činjenicu da je u veljači prošle godine u odnosu na isti mjesec 2008. godine zabilježen dvoznamenkasti pad prometa u trgovini na malo, nominalno za 16,6 posto, a realno za 19,1 posto.

Državni zavod za statistiku je s početkom ove godine započeo s novom koncepcijom publiciranja podatka o maloprodaji, a radi postizanja potpune usklađenosti s regulativom Eurostata i dostave mjesečnih pokazatelja o kretanju prometa u trgovini na malo prema predviđenim rokovima (jedan mjesec nakon isteka promatranog mjeseca).

Tako se i prvi rezultati prometa u trgovina na malo objavljuju ranije nego inače.Zbog kratkog roka i mogućnosti naknadnih korekcija podataka, DZS će za dva tjedna objaviti revidirane i detaljne pokazatelje u svom redovnom priopćenju.

U slučaju značajnijih metodoloških promjena ili korekcija podataka, DZS će prema potrebi revidirati podatke i za prethodna razdoblja. Iz indeksa nisu uklonjeni sezonski i kalendarski utjecaji, napominju statističari.