ZNACI RECESIJE

Maloprodaja u studenom pala za čak 11,4 %

  • Autor: tportal.hr/Hina
  • Zadnja izmjena 09.01.2009 15:45
  • Objavljeno 09.01.2009 u 15:45
trgovina, košarica

trgovina, košarica

Izvor: tportal.hr / Autor: arhiva

Promet od trgovine na malo u Hrvatskoj je u studenom prošle godine u odnosu na listopad nominalno smanjen za čak 11,4 posto, a realno za 11 posto, čime je četvrti mjesec zaredom nastavljeno i nominalno i realno smanjenje prometa u maloprodaji na mjesečnoj razini, pokazuju podaci Državnog zavoda za statistiku.

Na godišnjoj razini, u odnosu na studeni 2007. godine, također je zabilježen pad prometa u trgovini na malo, i to nominalno za 0,4 posto, a realno za 4,1 posto.

U razdoblju od siječnja do studenog 2008., prema istom razdoblju prethodne godine, promet od trgovine na malo nominalno je porastao za 6,8 posto, dok je realno smanjen za 0,1 posto.

Podaci DZS-a pokazuju i da su cijene u trgovini na malo u studenom u odnosu listopad bile niže za 0,5 posto, dok su prema istom mjesecu 2007. godine bile više za 3,9 posto. U prvih jedanaest mjeseci su pak prema istom razdoblju 2007. porasle za 6,9 posto.

Na mjesečnoj se razini nominalni pad prometa bilježi u svim trgovačkim strukama s visokim udjelom u ukupnoj maloprodaji.

Tako je promet u nespecijaliziranim prodavaonicama živežnim namirnicama, na koje 'otpada' 26,4 posto hrvatske maloprodaje, smanjen za 8,9 posto. Promet u prodaji motornih goriva i maziva (čiji je udio 16,8 posto) na mjesečnoj je razini manji za 20,8 posto, a u ostalim nespecijaliziranim prodavaonicama (udio 12 posto) niži za 11,1 posto.

U usporedbi s podacima za studeni 2007., u jedanaestom mjesecu prošle godine niži je promet, među najzastupljenijim trgovačkim strukama, zabilježen u prodaji motornih goriva i maziva, za 4,3 posto.

Istodobno je promet u nespecijaliziranim prodavaonicama živežnim namirnicama na godišnjoj razini povećan za 5,2 posto, a u ostalim nespecijaliziranim prodavaonicama za 0,9 posto.

Jedina trgovačka struka koja je u studenom zabilježila rast prometa prema listopadu je prodaja dijelova i pribora za motorna vozila, sa 3,6 posto većim prometom. Istodobno je za najvećih, 45,1 posto smanjen promet u prodaji motocikala i dijelova, a značajan se pad, za 40,2 posto, bilježi i u prodaji rabljene robe.

Na godišnjoj je razini pak najviše povećan promet u prodaji riba, školjaka i rakova (29,5 posto), medicinskih i ortopedskih proizvoda (24,3 posto), a najviše je smanjen u prodaji tekstila (17,8 posto).

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!

Napiši ovdje što ti misliš o ovoj temi