DOBRI REZULTATI

Maloprodaja u prosincu skočila 4,8 posto

11.02.2016 u 12:17

Bionic
Reading

Državni zavod za statistiku (DZS) objavio je u četvrtak da je promet u trgovini na malo u lanjskom prosincu realno porastao za 4,8 posto na godišnjoj razini, potvrdivši tako svoju prvu procjenu

Prema podacima DZS-a, u prosincu je promet od trgovine na malo, što su ga ostvarili svi poslovni subjekti koji se bave tom djelatnošću bez obzira na svoju pretežnu djelatnost, prema kalendarski prilagođenim podacima, nominalno porastao za 3,8 posto, a realno za 4,8 posto u odnosu na isti mjesec prethodne godine.

To je znatno brži rast nego mjesec dana prije, kada je potrošnja porasla 3,2 posto, i najveći skok prometa u maloprodaji od rujna 2007. godine, kada je porastao 7,2 posto.

Ujedno, to je i 17. mjesec zaredom kako potrošnja na godišnjoj razini raste, što nije zabilježeno još od 2007., dvije godine prije početka šestogodišnje recesije.

Podaci DZS-a pokazuju da je u prosincu na godišnjoj razini, prema kalendarski prilagođenim indeksima, najviše - 10,6 posto - porastao promet u trgovini na malo neprehrambenim proizvodima, osim trgovine motornim gorivima.

U maloprodaji hrane, pića i duhanskih proizvoda promet je istodobno porastao za 2,5 posto, dok je u ostalim djelatnostima zabilježen pad prometa od trgovine na malo za 0,2 posto na godišnjoj razini.

U 2015. ubrzan rast potrošnje

U cijeloj 2015. promet u trgovini na malo porastao je 2,4 posto u odnosu na prethodnu godinu. To je druga godina zaredom kako potrošnja raste, i to brže nego u 2014., kada je promet u trgovini na malo ojačao 0,5 posto, po prvi puta od početka recesije 2009. godine.
Lanjsko ubrzanje rasta potrošnje zahvaljuje se, kažu analitičari, niskoj inflaciji, padu cijena goriva, rekordnoj turističkoj sezoni, zaustavljanju negativnih trendova na tržištu rada i promjenama poreza na dohodak, uvedenim na početku 2015., koje su potaknule rast neto plaća.