PROCJENA RBA ZA OVU GODINU

Maloprodaja će pasti više od pet posto

18.03.2009 u 11:15

Bionic
Reading

Početak ove godine obilježen je iznimno snažnim usporavanjem gospodarske aktivnosti, ističu analitičari RBA

Na navedeno je prvo ukazala prošlotjedna objava rekordno snažnog pada industrijske proizvodnje tijekom siječnja, a nepovoljna kretanja potvrđena su posljednjim podacima DZS-a o kretanju prometa u trgovini na malo. Tako je u siječnju promet u trgovini na malo, koji ostvaruju sve poslovni subjekti, zabilježio pad od 11,7 posto u nominalnim iznosima.

Istovremeno, još je značajnije smanjenje razine prometa u realnim iznosima od čak 13,7 posto u usporedbi sa siječnjem 2008. Pad prometa u trgovini na malo posljedica je, kaže se u analizi RBA, primarno nepovoljnog gospodarskog okruženja odnosno smanjenog optimizma potrošača. Međutim, značajan utjecaj na kretanje prometa imali su i određeni specifični čimbenici. To se prvenstveno odnosi na zabranu rada trgovina nedjeljom te manji broj radnih dana u usporedbi s prošlogodišnjim siječnjem. Pad prometa na mjesečnoj razini od 26 posto u realnim iznosima ne iznenađuje posebno, mišljenje je analitičara, ako se ima u vidu uobičajeno snažnija osobna potrošnja tijekom prosinca zbog blagdana.

U narednim mjesecima analitičari RBA očekuje da će se nastaviti pada prometa u trgovini na godišnjoj razini. Tek nešto povoljnija kretanja u promatranom sektoru moguće je očekivati pri kraju godine uslijed niže prošlogodišnje baze, ali i očekivanog oporavka gospodarske aktivnosti. Također, značajan utjecaj na djelatnost trgovine na malo doći će i od uspješnosti ovogodišnje turističke sezone.

Nakon što je tijekom 2008. godine (-0,5 posto) zabilježen prvi pad prometa u trgovini na malo od 1999. godine, izgledan je nastavak smanjenja prometa i tijekom već godine. Međutim, smanjenje prodaje bi ipak trebalo biti još izraženije tijekom ove godine stoga u RBA očekuju pad prometa u trgovini na malo od više od pet posto u realnim iznosima. Očekivanom padu osobne potrošnje tijekom 2009. godine ponajviše bi trebalo pridonijeti smanjenje razine zaposlenosti, stagnacija ili čak i smanjenje neto plaća te sporiji rast kredita sektoru stanovništva.