SPORNE JAVNE PONUDE

Mali dioničari Liburnije traže fer cijenu za dionice

08.09.2010 u 16:53

Bionic
Reading

Novoosnovana Udruga malih dioničara Liburnia Riviera Hotela (LRH) traži objavljivanje sporazuma između Hrvatskog fonda za privatizaciju (HFP) i SN holdinga, obustavljanje trgovanja dionicom LRH te fer cijenu u javnoj ponudi koju bi trebao objaviti novi većinski vlasnik

Naglasio je to u obraćanju novinarima predsjednik sinoć osnovane Udruge malih dioničara LRH-a Dražen Nikolić dodavši da su udrugu osnovali zbog zaštite sada ugroženih prava malih dioničara.

Njih ukupno 1.850 drže oko 13,8 posto dioničkog udjela u LRH, pri čemu ih oko 700, većinom s Kvarnera ima do pet dionica. Neki od malih dioničara, među kojima ima i stranaca (Slovenaca, Austrijanaca), već su pokrenuli tužbe, jer Grad Opatija nije objavio javnu ponudu za preuzimanje na koju je, prema rješenju HANFA-e, bio obvezan nakon što je od države 'dobio' 25 posto plus jednu dionicu opatijske hotelske kuće.

Nikolić ističe da je tada cijena te dionice bila oko 6.000 kuna, pa mali dioničari i sada očekuju sličnu cijenu u ponudi SN Holdinga. Prema njegovima riječima, HANFA treba utvrditi realnu visinu potraživanja koju je SN holding imao prema državi kako bi se mogla utvrditi cijena po kojoj su stečene dionice. Mali dioničari tvrde da je spor između države i SN holdinga bio vrijedan preko milijardu kuna.

Ukoliko se poništi obveza Grada Opatije za javnu ponudu, udruga malih dioničara borit će se svim pravnim sredstvima za ostvarenje prava. U udruzi su svjesni da Grad nema oko 1,3 milijarde kuna koliko je otprilike potrebno za 75 posto dionica po oko 6.000 kuna svaka, pa zato smatraju da bi za sve najbolje bilo da SN Holding i Grad Opatija objave zajedničku ponudu za preuzimanje, i to s cijenom dionice kakva je bila 2007. godine.