STIGLA KRIZNA UPRAVA

Maletić potvrdio da su u HPB-u prikrivani gubici

10.09.2009 u 15:16

Bionic
Reading

Trajni rast Hrvatske poštanske banke (HPB), uz uvažavanje načela sigurnosti i stabilnosti poslovanja, kao i povećanje profitabilnosti, ciljevi su za koje će se zalagati novi predsjednik i članica Uprave HPB-a Čedo Maletić i Dubravka Kolarić koji su danas preuzeli te funkcije

U prvom susretu s novinarima na novoj funkciji Maletić je trenutak preuzimanja čelne pozicije u HPB-u ocijenio delikatnim, zbog gospodarske krize i recesije, koje otežavaju poslovanje svima, pa tako i bankama, ali i činjenice da će banka 2009. završiti u minusu, nakon niske dobiti lani.

Govoreći o financijskom stanju Banke podsjetio je na rezultate nadzora HNB-a, koji su ukazali na nedostatne rezervacije za dio kreditnog portfelja i portfelja vrijednosnih papira te neiskazivanje određenih nerealiziranih gubitaka.

Te su nepravilnosti, istaknuo je, uklonjene i HPB će već danas Zagrebačkoj burzi dostaviti ispravljena financijska izvješća za prvi kvartal i prvo polugodište ove godine.

Kazao je i da je udio loših plasmana u ukupnom kreditnom portfelju HPB-a nešto viši od prosjeka tržišta, koji iznosi 6 do 7 posto, te da je jedan od prvih zadataka i spuštanje tog udjela na ili ispod prosjeka tržišta.

Kratkoročno nova će Uprave rješavati te hitne probleme, a Maletić tomu dodaje i pitanja restrukturiranja kreditnog portfelja, poboljšanje stanja rizičnosti banke, ali i značajnu dokapitalizaciju.

Po riječima predsjednika NO-a, državnog tajnika Ministarstva financija Zorana Marića, do dokapitalizacije vjerojatno neće doći do kraja ove godine, do kada HPB može osigurati dostatnu adekvatnosti kapitala, već je vjerojatnije da će se provesti početkom 2010.

Interes za dokapitalizaciju, kroz ulogu strateškog partnera iskazalo je nekoliko domaćih i stranih institucija, poput IFC-a i EBRD-a, s kojima su, kako je rekao, u tijeku 'intenzivni razgovori'.

Marić ističe kako je o iznosu dokapitalizacije i udjelu u vlasništvu koji bi strateški partner time stekao prerano govoriti, ali je sigurno da će iznos biti 'konzervativniji' te da vlasnik HPB-a, odnosno država, neće dopustiti znatnije promjene u vlasničkoj strukturi tj. neće prepustiti više od 25 posto dionica HPB-a.

Pritom nije htio niti potvrditi niti otkloniti mogućnost spajanja ili drugog oblika suradnje HPB-a s Croatia osiguranjem, ali je rekao da će se razgovarati o 'sinergiji' s Hrvatskom poštom, koja sudjeluje u vlasništvu HPB-a.

Na upit o staroj upravi banke, nezavisni član NO-a Drago Jakovčević je kazao da je NO novu upravu počeo tražiti kada je stara počela značajnije odstupati od poslovnog plana, koji je ove godine predviđao više od 100 milijuna kuna dobiti.

S članovima stare uprave (Josip Protega i Ivan Sladonja) se još pregovara, ali nije vjerojatno da će ostati u banci ili dobiti otpremnine, zaključio je Marić.