direktor hup-a

Majetić: Ne znamo koliko je stanje teško, samo znamo da ne radimo. Tražimo lijek za gospodarstvo

01.04.2020 u 10:55

Bionic
Reading

Davor Majetić, glavni direktor Hrvatske udruge poslodavaca, gostovao je jutros u HRT-ovoj emisiji Dobro jutro, Hrvatska, te je komentirao Vladine mjere za spas gospodarstva uslijed epidemije Covid 19

'Razgovaramo od početka krize i s Vladom i s poslodavcima, tražimo informaciju što se događa na tržištu, prenosimo glas poslodavaca Vladi i činimo sve kako bi sačuvali kako zdravlje, tako i gospodarstvo', rekao je Majetić za HRT.

Objašnjava kako su u prvim mjerama tražili da se ide "manje u otpise, više u odgode". Smatra da je jako korisna bila prva mjera - 3.250 kuna koji su dobili tvrtke za svoje radnike koji su bili u problemu zbog koronavirusa iako, jasno je svima da to ne može biti dovoljno. Zbog toga su i nastavili razgovore s Vladom i tražili da ako firme ne rade, (80 posto tvrtke trenutno ne rade jer ne mogu ili ne smiju), troškovi dok ne rade su što bliže nuli ili da se otpišu.

'Glavni izazov je što ne znamo koliko je stanje teško, samo znamo da ne radimo. Kada se jednom svi vrate u urede, vidjet ćemo koliko će nam trebati da se vratimo u neki radni pogon, zato smo tražili da imamo što manje gubitaka od onog djela kad ne radimo, razgovarali smo u tom smislu da imamo što manje zaduženja tako da kada izađemo iz krize, možemo što prije doći u normalno stanje', objašnjava Majetić.

Objasnio je da što se tiče pregovora i mjera, bitna su tri elementa:

'Prije korone kada zamrzavamo sve ono što smo unijeli u koronu - troškovi, krediti, gubici - tražimo da se sve to zamrzne i odgodi za vrijeme nakon ove hibernacije kada ćemo opet imati prihoda i ćemo moći plaćati svoje obaveze.

Drugi je dok ne radimo - trebamo znati što s tim troškovima jer trebamo donositi odluke i već sada pripremati aktivnosti kada izađemo iz korone.

Treći je dio period kada izađemo - da imamo na raspolaganje kredite i to s odgodom plaćanja. Nakon korone ćemo još godinu - dvije osjećati posljedice', prognozira Majetić.

Naglašava da nema nijedna industrija koja nije zahvaćena ovom krizom i zato je kriterij Vlade s kojim su se složili - ako pada 20 posto prometa, može se reći da postoji problem zbog koronavirusa.

Majetić ne smatra da su mjere koje Vlada poduzima negativne.

'Onih 3.250 kuna - 350 tisuća radnika je u toj mjeri sada, dakle tim ljudima je siguran posao 3 mjeseca, koliko očekujemo da će trajati kriza plus 3 mjeseca koliko preuzima poslodavac, dakle sačuvali smo radna mjesta. Danas ili najkasnije do kraja tjedna, pitanje je banaka - očekujemo i moratoriji na sve isplate u vrijeme kada smo zamrznuti - da nema kredita, lizing rata...'.

Kaže da odgode pomažu ali su to ipak zaduženja koja se jednom moraju vratiti, zato traže da sve to ide u smjeru otpisa. Ionako je, kaže previše parafiskalnih namete koje se plaćaju dok se posluje, ali u vrijeme kada se ne radi, nema potrebe za to, smatra i naglašava da je sve u interesu čuvanja radnih mjesta.

'Sada radimo mjere zaštite gospodarstva, želimo ga zaštiti, ali ne znamo kakav će nam trebati lijek jer ne znamo kakvo je stanje', zaključuje direktor HUP-a.