PLAN ZA 2013.

Luka Rijeka očekuje povećanje prometa za 11,5 posto

06.02.2013 u 15:38

Bionic
Reading

U riječkoj luci u 2012. godine pretovareno je 4.511.230 tona tereta, što je na razini prometa 2011. godine, a u 2013. godinu očekuje se rast prometa za 11,5 posto, izvijestio je na današnjoj konferenciji za novinstvo predsjednik Uprave Luke Rijeka Vedran Devčić

Predviđanja poslovanja Luke Rijeka za ovu godinu su optimistična. Tržišni zaokret u poslovanju se očekuje zbog ulaska Hrvatske u EU, čime će se ukloniti ograničavajući činitelj u odnosu na konkurentske luke sjevernog Jadrana, kazao je Devčić.

Nadalje, rekao je, pozitivne rezultate donijet će instalacija i početak rada novih obalnih dizalica na Orlandovom gatu ovog ožujka, završetak građevinskih radova na proširenju i instalacija opreme na kontejnerskom terminalu Brajdica tijekom svibnja te dobijanje statusa slobodne carinske zone na Škrljevu, gdje će se urediti kopneni kontejnerski terminal, parkiralište za kamione, pogoni hladnjače i drugi prateći sadržaji. Projekt Škrljevo vrijednosti je 30 do 40 milijuna eura, kazao je Devčić.

Izvijestio je i da je Ministarstvu pomorstva, prometa i infrastrukture, obnašatelju dužnosti primorsko-goranskog župana Vidoju Vujiću, gradonačelnicima Rijeke Vojku Obersnelu i Bakra Tomislavu Klariću te tvrtki Koksar uputio pismo u kojem se izražava spremnost Luke da investira u uređenje lučkih postrojenja na platou bivše koksare u Bakru.

Devčić je istaknuo da je cjelokupan prostor platoa 20 godina bez gospodarske funkcije i da do sada nitko nije ponudio nikakav cjelovit koncept korištenja.

Luka predlaže uređenje terminala za prekrcaj automobila, za izvoz hrvatskog drva te terminala za granitne blokove na platou bivše koksare od 160.000 četvornih metara. Ako bi se realizirao ovaj projekt na tom prostoru bi dnevno radilo stotinjak ljudi, kazao je Devčić.

Operativni obalni pojas na ovoj lokaciji Luka Rijeka ima u koncesiji do 2042. godine, pa je teško očekivati razvoj drugih djelatnosti na tom prostoru, naveo je dodajući da procjena visine investicije još nije učinjena