BLAGDANI PALI RANO

Lorencin zadovoljan uskršnjim turističkim rezultatima

01.04.2013 u 15:42

Bionic
Reading

Ministar turizma Darko Lorencin izjavio je danas da turističkim rezultatima tijekom uskrsnih blagdana možemo biti više nego zadovoljni. Primorsko-goranska županija ostvarila je gotovo 10 posto bolje rezultate nego prošle godine, a ostale jadranske županije ostvarile su nešto manje rezultate, dodao je. Lorencin je istaknuo da su blagdani pali jako rano te da stoga, kao i s obzirom na ružno vrijeme, rezultatima možemo biti zadovoljni.

Ministar Lorencin posjetio je danas Opatiju, gdje su ga predstavnici županije, Opatije, turističkih zajednica i najvećih hotelskih kuća informirali o stanju bookinga za glavni dio sezone, ostvarenim rezultatima za uskrsne blagdane te o investicijama. Odgovarajući na upit kakve su najave za sezonu, ministar je kazao da je sve redovito, znači dobro. Susret s privatnim sektorom daje nam mirnoću s kojom ulazimo u ostatak predsezone, a kompletnu predsezonu moći ćemo komentirati sredinom lipnja, rekao je.

Na upit ima li akcija kojima bi se privukli gosti od Uskrsa do sezone, rekao je da su se hotelijeri u suradnji s turističkim zajednicama i lokalnim jedinicama pripremili kako bi organizirali i ponudili sadržaje gostima. Govoreći o potrebnim promjenama u turističkom sektoru, ministar Lorencin je rekao da su u prošlih godinu dana postavljene odrednice za promjene koje će trebati odraditi. To se odnosi u prvom redu na ujednačavanje, podešavanje zakonodavnog okvira sa sustavom turističkih zajednica, a sve sukladno strategiji razvoja turizma, kazao je Lorencin. Pojasnio je da će se tražiti da turističke zajednice budu aktivnije u smislu menadžmenta organizacije i u sprezi s menadžment kompanijama, koje će ne terenu biti kreatori proizvoda.

Cijela strategija govori o podizanju konkurentnosti, dijelom bazirajući se uvijek na suncu i moru, glavnim razlozima dolaska, ali treba raditi i na drugim proizvodima, manifestacijama, kulturi, sportu, i uvijek kreirati razlog više za dolazak u Hrvatsku, istaknuo je Lorencin dodavši kako i kontinentalni turizam treba repozicionirati, Ministar je naglasio kako će ulazak u EU biti plus za hrvatski turizam u više dijelova.

Za oko dvije godine više nećemo imati fizičkih barijera na granici prema Sloveniji i Mađarskoj, turisti iz zemalja članica EU imat će poseban trak, svi turisti prolazit će samo jednu kontrolu, kazao je Lorencin. Dodao je da je važna uloga EU i po pitanju strukturnih fondova te u financiranju turističke infrastrukture, Na upit o bivšim vojnim odmaralištima, ministar je rekao da je riječ o tzv. neperspektivnoj vojnoj imovini. Jedan od prioriteta je da imovinu stavljamo u funkciju razvoja i turizma, pa bismu tijekom travnja već mogli imati prve natječaje, najavio je ministar turizma Lorencin.