SVOĐENJE RAČUNA

Lorencin zadovoljan mandatom, a na kritike za Kupare odmahuje rukom

24.10.2015 u 19:44

Bionic
Reading

Iza Hrvatske je najuspješnija turistička sezona. Resorni ministar Darko Lorencim vjeruje da će se rast nastaviti i u posezoni do kraja godine te za Media servis poručuje: riječ je iznimnoj godini sa zaradom od oko osam milijardi eura

Rezultate u posljednjoj godini svog mandata ministar turizma na kraju 2014. mogao je samo sanjati: 'Samo u prvih devet mjeseci ove godine došlo je više turista nego u cijeloj prošloj godini. I u listopadu je nastavljen pozitivan trend.

Kakve su bile najave za rujan, takve su i za listopad koji će, u usporedbi s prošlom godinom, isto tako biti u porastu. Na godišnjoj razini tu ćemo se zadržati na 7 posto, to je u noćenjima, dolasci su gotovo na 9 posto, to je onako jedna iznimna godina i na tom pozitivnom valu velikog rasta radimo sve, poduzimamo sve da 2016. isto tako ima svoj još veći rast, da ima još jaču pred i posezonu', rekao je Lorencin. Ističe da ga posebno veseli rast broja domaćih gostiju kojih je u prvih osam mjeseci bilo osam posto više nego u istom razdoblju lani: 'Kad je riječ o zaradi, jedno je sigurno: rekordna 2008, kada su prihodi od turizma iznosili oko sedam i pol milijardi eura, srušena je.

S obzirom na izvrstan srpanj, mislim da će povećanje prihoda za taj treći kvartal biti negdje na razini od sedam do osam posto i ako je to tako, onda će ukupna zarada biti negdje oko osam, između osam milijardi i osam milijardi i 100 milijuna eura prometa.' Uz pokretanje postupka za iskazivanje interesa za realizaciju projekta Muzil na poluotoku Muzil u Puli, investiciju koja se samo u turističkom dijelu procjenjuje na 150 do 200 milijuna eura, Lorencina posebno veseli što bi nakon godina propadanja i Kupari mogli dobiti svoj sretan kraj. Investicija bi trebala biti veća od 100 milijuna eura. Na kritike da je pristigla samo jedna ponuda, Lorencin odmahuje rukom. Riječ je o renomiranoj kući Marriott.

'Ono što me posebno veseli je tip proizvoda koji se tamo misli uspostaviti, dakle, pola kapaciteta će biti usmjereno na wellness, pola kapaciteta na kongresni turizam i na posebni turizam, to u jednoj sprezi savršeno funkcionira, to je turizam 365 i imati jednu renomiranu kuću poput Marriotta, koja dolazi sa svojim najluksuznijim brendom, a to je Ritz-Carlton, to smo mogli samo sanjati', kazao je Lorencin. Iako je tek naknadno preuzeo resor turizma u Milanovićevoj vladi, kada podvuče crtu, Lorencin je zadovoljan učinjenim. Ističe da je turistički je promet od 2011. povećan za više od 20 posto te da je s kolegama iz DUDI-ja i CERP-a izvršena privatizacija državnog portfelja u turizmu.

'Radi se o 20.000 kreveta koji su bili zarobljeni u poduzećima gubitašima gdje je radilo tisuću ljudi, gdje je isto tako radilo barem toliko sezonaca i koji su grcali u dugovima i nisu producirali ništa. Njima su nađeni strateški partneri, spasili smo Sunčani Hvar a od ovih drugih stvari tu je i 1000 bazena za hrvatski turizam, da smo zagrabili i u privatni sektor, u privatni smještaj koji je daleko i najširi, najveći. Mislim da je u te dvije i pol godine dosta toga napravljeno, dosta promjena i da smo napravili kvalitetni temelj za nekoga, ako bude došao netko drugi ili ćemo mi nastaviti', rekao je Lorencin. Na pitanje bi li ostao u fotelji ministra turizma ako koalicija predvođena SDP-om osvoji još jedan mandat i pridruži im se IDS, Lorencin odgovara: 'Najbitnije je pobijediti 8. studenog, a ja mislim da su svi preduvjeti za to stečeni. Onda ćemo 9. studenog lako raspravljati o foteljama.'