4,6 POSTO VIŠE NOĆENJA

Lorencin se pohvalio rezultatima predsezone

  • Autor: tportal.hr
  • Zadnja izmjena 08.07.2013 15:16
  • Objavljeno 08.07.2013 u 15:16
Darko Lorencin

Darko Lorencin

Izvor: Pixsell PXL Agencije / Autor: Ivana Ivanovic/PIXSELL

Od siječnja do lipnja 2013., u Hrvatskoj je ostvareno 3,62 milijuna dolazaka i 15,2 milijuna noćenja, što u odnosu na isto razdoblje 2012. predstavlja rast od pet posto u dolascima i 4,6 posto u noćenjima, pokazuju prvi podaci o polugodišnjoj turističkoj 'žetvi' koje je na konferenciji za medije prezentirao ministar turizma Darko Lorencin

U ukupnoj strukturi turističkog prometa, strani turisti su ostvarili tri milijuna dolazaka (+6 posto) i 13,6 milijuna noćenja (+5 posto), a porast noćenja od 5,6 posto zabilježili su i domaći turisti, koji su u prvoj polovici turističke 2013. ostvarili 1,65 milijuna noćenja. Lipanj je također donio porast turističkog prometa, od tri posto u dolascima i 0,4 posto u noćenjima.

'S obzirom na okolnosti – gospodarsko stanje u Europi, nepovoljan razmještaj praznika i blagdana na glavnim emitivnim tržištima i loše vrijeme, rezultati predsezone izuzetno nas vesele i bude optimizam za nastavak turističke 2013. Hrvatska ima konkurentan turistički proizvod, ali istovremeno i dovoljno prostora za njegovo dodatno poboljšanje, pa će Ministarstvo turizma nastaviti komunikaciji s tržištem i privatnim sektorom, kako bi u narednim godinama kroz zajedničku suradnji i rad, Hrvatska postala još konkurentnije turističko odredište svijeta', komentirao je ministar Lorencin.

Najveći rast turističkog prometa zabilježen je u Zadarskoj županiji (dolasci: +14 posto; noćenja: +15,4 posto) i Gradu Zagrebu dolasci: +14,5 posto; noćenja: +10,7 posto). Odlično pokazatelji dolaze i iz Splitsko-dalmatinske županije (dolasci: +9,5 posto; noćenja: +8,5 posto), Dubrovačko-neretvanske županije i Šibensko-kninske županije (dolasci: +11 posto; noćenja: +14 posto).

Trećina turističkog prometa ostvarena je u Istri, u kojoj je zabilježeno gotovo milijun dolazaka i gotovo pet milijuna noćenja, što u odnosu na isti period 2012. predstavlja blagi pad turističkog prometa, a nešto slabiji rezultat nego lani ostvaren je i na Kvarneru.

Rast turističkog prometa, u odnosu na 2012., ostvaren je i iz gotovo svih važnih emitivnih tržišta, pa su tako turisti iz Njemačke ostvarili – 536 tisuća dolazaka (+1,4 posto) i 3,4 milijuna noćenja (-1 posto), Austrije – 338 tisuća dolazaka (+1 posto) i 1,5 milijuna noćenja (+1 posto), Češke – 154 tisuće dolazaka (+1 posto) i 857 tisuće noćenja (+3 posto). Značajan porast noćenja među deset najvažnijih emitivnih tržišta, ostvaren je iz Velike Britanije (+24 posto), Nizozemske (+ 19 posto, Poljske (+18 posto) i Francuske (+5 posto). Pad dolazaka zabilježen iz Italije (-7 posto), Slovenije (-2 posto) i Rusije (-12 posto).


Ministar Lorencin podsjetio je da su prema nedavno objavljenim financijskim podacima Ministarstva financija, odnosno Porezne uprave za prva četiri mjeseca 2013., ukupni financijski prihodi u turističkim djelatnostima (pružanje smještaja, priprema i usluživanje hrane, putničke agencije i organizatore putovanja) iznosili 4,6 milijardi kuna što, u odnosu na isto razdoblje prošle godine, predstavlja rast od 10,23 posto.

Također, prema podacima koje je nedavno objavila Hrvatska narodna banka (HNB), u prvom kvartalu 2013. ostvareno je 306,9 milijuna eura prihoda od putovanja, što je u odnosu na isti period prošle godine rast od 12,4 milijuna eura ili 4,2 posto. Udio prihoda od turizma u ukupnom BDP-u iznosio je u istom razdoblju 3,1 posto, što u odnosu na 2012. godinu predstavlja blagi rast, potvrđuju podaci Državnog zavoda za statistiku (DZS).

'Nakon rasta prihoda u 2012., nastavak pozitivnog trenda i u 2013. odličan je inicijalni pokazatelj tijeka ovogodišnje turističke sezone. Naime, u okolnostima gospodarske kriza uslijed koje se turisti sve teže odlučuju na putovanja i sve manje troše, navedeni rast prihoda od putovanja dokazuje kako je Hrvatska i dalje vrlo privlačno i traženo turističko odredište te da smo na dobrom putu da postanemo jedno od najkonkurentnijih turističkih odredišta u svijetu', komentirao je ministar Lorencin.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!