MINISTAR ZADOVOLJAN

Lorencin: Prihod od turizma ove godine bit će osam milijardi eura

06.11.2015 u 19:06

Bionic
Reading

Ministar turizma Darko Lorencin izjavio je u petak da se ove godine može očekivati sigurnih osam milijardi eura prihoda od stranih turista te da je moguće da taj prihod bude i veći

Istaknuvši da je na Jadranu i u Zagrebu u listopadu bilo 3 posto više turističkih dolazaka i 5 posto više noćenja nego u istom mjesecu prošle godine dok je u deset mjeseci turista došlo 8,2 posto više ostvarivši porast noćenja od 7 posto u odnosu na isto lanjsko razdoblje, Lorencin je ocijenio da ni jedna godina dosad nije imala takav rast.

Ističe da financijski prihodi uvijek rastu malo više od noćenja te da, budu li rasli kao noćenja, imamo sigurnih osam milijarda eura. 'Praksa je pokazala da prihodi rastu više, tako da ćemo imati čak i malo više od 8 milijardi eura prihoda od stranih turista', izjavio je Lorencin koji je popodne posjetio muzej Kuća lovranskega guca u Lovranu.

Govoreći o rezultatima po županijama, Lorencin je rekao da najveći porast prometa ostvaruje Istarska županija, no da nekoliko posljednjih godina najveću stopu rasta ima Splitsko-dalmatinska županija.

Dodao je da je ove godine odličan posao napravio Kvarner s međugodišnjim stopama rasta između 6 i 7 posto te istaknuo da su rasle i sve druge županije.

'Treba primijetiti da je rasla kompletna Hrvatska, da je Hrvatska kao destinacija u porastu, potpuno ravnomjerno', rekao je Lorencin.

Na upit o posljednjim danima mandata, rekao je da će u ponedjeljak još uvijek biti ministar, da u ministarstvu rade posve normalno te da imaju još dosta posla i putovanja.

'Posao u resoru je odrađen jako dobro, rezultati su tu i na tim rezultatima idemo dalje, kao da se ništa ne događa, a vjerujem isto tako da se ništa neće promijeniti', kaže Lorencin.

Prema podacima HTZ-a, za poraste u listopadu na Jadranu i u Zagrebu zaslužno je ukupno 640 tisuća turista i njihovih 2,1 milijun noćenja, od čega su strani turisti ostvarili 1,8 milijuna noćenja ili 4 posto više nego u lanjskom listopadu. Porast noćenja ostvarili su i domaći turisti, od 5 posto, a najviše od ukupnih noćenja, 488 tisuća ili čak 20 posto više, bilo je u Splitsko-dalmatinskoj županiji.

U deset mjeseci ove godine ukupno je na Jadranu i u Zagrebu boravilo 13,7 milijuna turista koji su ostvarili 77,6 milijuna noćenja, što su porasti od 8,2 posto odnosno od 7 posto u usporedbi s istim razdobljem prošle godine.

Najviše noćenja u deset mjeseci, 23,4 milijuna ili 6 posto više, ostvareno je u Istarskoj županiji, koju s 14,5 milijuna noćenja ili 8,6 posto više slijedi Splitsko-dalmatinska županija te Kvarner s 13 milijuna noćenja ili 8 posto više nego u lanjskih deset mjeseci. Zadarska županija zabilježila je 10,6 milijuna noćenja ili 6,3 posto više, Dubrovačko-neretvanska 6,6 milijuna ili 4,4 posto više, Šibensko-kninska 5,6 milijuna ili 5,5 posto više, a Ličko-senjska 2,2 milijuna ili 8 posto više.