PODUZETNICI UZVRAĆAJU

Linićeva nervoza urušava investicijsku klimu

30.11.2012 u 17:44

Bionic
Reading

Hrvatska udruga poduzetnika razočarana je zadnjim izjavama ministra Linića o HUP-u i njegovim reakcijama na ocjene poslodavaca o uvjetima poslovanja u ovoj te prognozama za iduću godinu, stoji u priopćenju koje je danas objavio HUP

Koliko god to ministru Liniću bilo teško čuti, činjenica je da Vlada, unatoč dobrim namjerama, nije uspjela poboljšati uvjete za poslovanje, što je jedini put izlaska iz duboke krize u kojoj se nalazimo.

To konstatiraju svi - i domaći i strani analitičari, Hrvatska narodna banka, agencije za rejting, sindikati i građani, pa i poslodavci. Ne vidimo razloge za napade na HUP i realni sektor zbog toga što smo konstatirali ono što vide i svi drugi, a mi osjećamo svakodnevno na svojoj koži.
Ministar financija nikako ne bi smio na ovakav način potpirivati antipoduzetničku klimu, jer bez poduzetništva nema realnog sektora, a bez njega nema punjenja proračuna ni financiranja države. Upravo je nedostatak investicija, i domaćih i stranih, kao rezultat loše investicijske klime nešto na što ukazuju svi stručnjaci. Svojom izjavom ministar potiče daljnje urušavanje uvjeta za investiranje. Njegova bi uloga trebala biti upravo suprotna - poticati poduzetništvo i pozitivnu investicijsku klimu, zagovarati dijalog i partnerstvo.

Prebacivati lopticu na poduzetnike te kriviti realni sektor za stanje u gospodarstvu, očito je izraz nervoze ministra čiji su zakonski prijedlozi i prijedlog proračuna zadnjih dana na udaru kritike sa svih strana.

HUP je kritizirao rad svake Vlade do sada ako je smatrao da neki njezini potezi nisu u skladu s interesima poslodavaca i poduzetnika te gospodarskog razvoja općenito. Nastavit ćemo konstruktivno kritizirati i dalje ono što mislimo da nije dobro, ukazivati na nužnost reformi i nuditi pomoć za rješavanje teških i godinama stvaranih problema. Na Vladi i ministru je da odluče kako će se postaviti prema našim prijedlozima, kao što je na njima i odgovornost za rezultate i budućnost ove zemlje, kažu iz HUP-a.

Podsjetimo, ministar Linić je u današnjem obraćanju optužio 'pasivni realni sektor' za loše stanje u ekonomiji, ustvrdivši da 'mi nemamo poslovnog sektora i trebat će uložiti puno novca i u njegovo restrukturiranje', dok državni činovnici, pa i sami ministri posvećuju enormno puno vremena ne bi li pomogli tvrtkama iz privatnog sektora u njihovom restrukturiranju.