JER JE BANKARIMA SVE TEŽE...

Linić proširio tržište za leasing kompanije

29.08.2013 u 13:45

Bionic
Reading

Vlada je na današnjoj sjednici Zakonom o leasingu omogućila proširenje poslovanja leasing kompanija koje su po snazi na hrvatskom financijskom tržištu na četvrtom mjestu. One drže 16,5 posto imovine nebankarskog sektora

Najveća promjena predloženog Zakona o leasingu odnosi se na mogućnost da kompanije, nakon što završi leasing i vrati im se imovina, mogu ponovno upotrijebljenu imovinu dati u leasing, što do sada nije bio moguće - rekao je ministar financija Slavko Linić na sjednici Vlade.

'Rizici bankarskog poslovanja sve su veći, a izloženost bankarskog sustava prema prema gospodarstvu će se i dalje ograničavati, pa je važno ojačati leasing poslovanje', poručio je Linić.

U Hrvatskoj trenutno, prema Vladinim podacima, djeluje 25 leasing društava, a njihova imovina je vrijedna 22,24 milijarde kuna odnosno 4,1 posto imovine ukupnog financijskog i 16,5 posto imovine nebankarskog sektora. Prošle godine leasing društva ostvarila su dobit u iznosu od 142,6 milijuna kuna nakon oporezivanja.

Novim zakonom uvodi se i mogućnost da se leasingom bave i fizičke osobe, što do sada također nije bio slučaj. Linić kaže da je jedan od osnovnih ciljeva ovog zakona izbjeći nove financijske udare u tom dijelu poslovanju. 'Ono što zakonom moramo ojačati je daleko snažniji nadzor da bismo imali stabilnost u financijskom sektoru zbog čega se daju veće ovlasti HANFA-i', kaže Linić i dodaje da novi zakon omogućuje i stranim kompanijama da djeluju na hrvatskom tržištu.