NIJE VIŠE OBITELJSKO SREBRO

Linić najavio prodaju CO-a i HPB-a

04.01.2012 u 11:39

Bionic
Reading

U intervjuu tjedniku Globus ministar financija Slavko Linić rekao je da Vlada ozbiljno razmišlja o prodaji Croatia osiguranja i Hrvatske poštanske banke, jer se državni dugovi neće moći vratiti samo iz poreznih prihoda, bez prodaje imovine

Kako je Milanović govorio o prodaji CO-a?

Podsjetimo, ovako je sadašnji premijer Zoran Milanović komentirao 16. rujna Vladinu odluku da država preda Umirovljeničkom fondu 29 posto dionica Croatia osiguranja i 10,6 posto dionica Janafa:

'Pa nije Janaf peradarska farma, nije ni zlatna koka nego tigar Hrvatske! Ovo nije rasprodaja hrvatskog obiteljskog srebra nego kisika! Ovakva nagla, nepromišljena privatizacija Croatia osiguranja i posebno Janafa, koji je strateška energetska kompanija koju treba čuvati kao oči u glavi, štetna je i opasna! Zbog jedne smiješne neistine, samo kako bi mogli reći da prvi put u deset godina nema rebalansa proračuna, Vlada na ovaj način krpa ogromnu proračunsku rupetinu jer novac za ovu ratu duga umirovljenicima nisu uopće predvidjeli u proračunu! To je nečasno, to je pogrešno, to je štetno za Hrvatsku', zgražao se Milanović.

U intervjuu Globusu rekao je da nova Vlada neće mijenjati Zakon o radu, iako analitičari upozoravaju da su za poticanje gospodarstva izmjene nužne: 'Ne mislim da je problem Zakon o radu, problem je njegova neprimjena. Striktna primjena zakonskih propisa o radu značit će i bolju zaštitu radnika. Mogu najaviti da ćemo u roku dva mjeseca osigurati urednu naplatu doprinosa i isplatu plaća, neće više biti isplate plaća bez doprinosa.'

Iako poslodavci prigovaraju da se ne mogu riješiti neradnika jer su sudski procesi dugotrajni i iscrpljujući, Linić smatra da se to može riješiti izgradnjom efikasnijeg pravosuđa. 'Nadam se da smo došli do donje točke krize i da će poslodavci razmišljati kako zaposliti radnike, a ne kako ih otpuštati. Ako se sve to učini, neće biti potrebe da mijenjamo ZOR.'

Na pitanje razmišlja li se o prodaji Croatia osiguranja i Hrvatske poštanske banke naglasio je kako to nije samo pitanje privatizacije 'nego država nema novca za razvijanje banaka niti smatra da se treba baviti bankarstvom'.

'Ne trebamo se baviti poslovnim bankarstvom. Imamo stabilne banke, ali one se ne mogu razvijati novcem iz proračuna. Da bi rasle, treba im dodatni kapital. Samo na tržištu HPB i Croatia banka mogu biti još jače i konkurentnije. Isto vrijedi za Croatia osiguranje', rekao je Linić.

Ministar je odaslao poruku kritičarima odluke o prodaji: 'Neka pogledaju što u ovoj krizi rade obične obitelji. Prodaju se stanovi, prodaje se djedovina jer se dugovi moraju vraćati'.

O povećanju PDV-a Linić je rekao da će ga vjerojatno biti te da je po njemu i povećanje za dva postotna poena puno. Naglasio je od njegova povećanja neće biti velikih financijskih efekata za proračun, nego će se samo premjestiti porezno opterećenje sa siromašnijih na bogatije, jer će povećanje opće stope PDV-a biti popraćeno smanjenjem PDV-a na neke prehrambene artikle, dječju hranu te odjeću i obuću.

Komentirao je i Hrvatsku narodnu banku, za koju je rekao kako je bila najviše zaslužna za održavanje kreditnog rejtinga Hrvatske i da je bila daleko odgovornija i uspješnija od fiskalne vlasti koja nije provodila reforme ni vodila brigu o prihodima.