TRŽIŠTE KAPITALA

Likvidnost na burzi blago živnula, uz nastavak pada indeksa

Bionic
Reading

Domaće tržište kapitala u utorak je svjedočilo blagom oporavku likvidnosti, nakon skromnog početka tjedna. Ukupan dionički promet iznosio je nešto ispod 9 milijuna kuna, trostruko više nego dan ranije. Međutim, nastavljen je negativan sentiment na burzi, pri čemu je dionički indeks CROBEX kliznuo 0,1 posto, dok je uži indeks CROBEX10 pao 0,3 posto

Od sektorskih indeksa najviše je izgubio indeks industrije, i to 1,3 posto, dok je dobitnike predvodio turistički sektor, čiji je indeks ojačao 1,4 posto.

Povišena likvidnost se u prvom redu može zahvaliti dionici Hrvatskog Telekoma, koja je bila u fokusu investitora s čak 4,8 milijuna kuna prometa i padom cijene od gotovo 1 posto. Među milijunaše se ugurala još samo povlaštena dionica Adrisa, koja je na 1,8 milijuna kuna prometa oslabila 1,2 posto. Nešto višu likvidnost od uobičajene prikupila je dionica AD Plastika, i to oko 580 tisuća kuna, ali bez ozbiljnije promjene cijene.

Jedini dobitnik u top pet najlikvidnijih izdanja bila je dionica Valamar Riviere, koja je na nešto iznad pola milijuna kuna prometa porasla 1,2 posto. Dobitnik dana bila je druga dionica hotelijera, i to Plave Lagune koja je porasla 3,7 posto, a slijedi je dionica Maistre s rastom cijene od 3,1 posto.

Na strani gubitnika, izdvaja se dionica Auto Hrvatske s minusom od 3 posto, a vrijedi istaknuti i dionicu Viktora Lenca, koja je na vrijednosti izgubila 2,6 posto.

Dobitnik dana:  Plava Laguna   +3,70%  7000,00

Gubitnik dana:  Auto Hrvatska   -3,00%  679,00

Crobex:    -0,13%   1.805,23

Više o kretanjima na tržištu kapitala pročitajte OVDJE.