PORASTAO DEFICIT I JAVNI DUG

Likvidirani Hypo opteretio austrijski proračun više od očekivanog

22.09.2015 u 11:15

Bionic
Reading

Troškovi likvidacije propale banke Hypo Alpe Adria podigli su austrijski proračunski manjak i javni dug u 2014. više nego što se dosada procjenjivalo, pokazali su u utorak objavljeni podaci državnog ureda za statistiku

Prošlogodišnji je proračunski deficit prema najnovijim procjenama iznosio 2,7 posto BDP-a, čime je Statistik Austria uskladio svoje procjene s onima iz vladinog prijedloga proračuna. U ožujku statističari su deficit procijenili na 2,4 posto.

Udio u deficitu Hete, pravnog entiteta u koji je izdvojena toksična imovina likvidiranog Hypoa, iznosio je prema novim procjenama čak 1,7 postotnih bodova, 0,3 postotnog boda više nego što se dosada procjenjivalo.

U apsolutnim je iznosima ukupni proračunski deficit u 2014. iznosio 8,9 milijardi eura, pokazuje izvješće 'Javne financije u 2014.', koje je ured predstavio u utorak. Time je visina deficita podignuta za milijardu eura u odnosu na procjenu iz ožujka. U 2013. iznosio je 1,3 posto BDP-a.

Ako se izuzme jednokratni efekt Hete, prošlogodišnji je austrijski proračunski deficit iznosio 1,0 posto, čime je Statistik Austria potvrdio proljetnu procjenu.

U ožujku statistički ured nije raspolagao podacima iz Hetine bilance pa su se njihove procjene temeljile na onima revizora. Stanje je pak u toj bilanci ispalo znatno lošije no što su oni procjenjivali, napominje austrijska novinska agencija APA.

U bilanci je Hetina aktiva procijenjena osjetno pesimističnije nego u proljetnoj procjeni i njezina je vrijednost prema izračunima statističkog ureda manja za 1,1 milijardu eura no što je procijenjeno u ožujku. U odgovarajućem je iznosu podignuta procjena o udjelu Hete u proračunskom deficitu, na 5,6 milijardi eura.

Heta je značajno podigla i razinu austrijskog javnog duga u 2014., za čak 4,2 postotna boda, na ukupno 84,2 posto BDP-a, s 80,8 posto u 2013. Bez Hete udio duga u BDP-u iznosio bi u prošloj godini 80,1 posto BDP-a.