PROGNOZA ANALITIČARA

Lakše do posla tek od 2013. godine

  • Autor: L. Filipović
  • Zadnja izmjena 27.04.2011 14:51
  • Objavljeno 27.04.2011 u 13:47
nezaposlenost BURZA

nezaposlenost BURZA

Izvor: Cropix / Autor: CROPIX / Danijel Soldo

Hrvatska mora ostvariti rast BDP-a od najmanje dva posto da se zaustavi rast registrirane nezaposlenosti, poručeno je s okruglog stola održanog u srijedu u Hrvatskom zavodu za zapošljavanje (HZZ)

Tom spasonosnom rastu od dva posto možemo se nadati iduće godine, s tim da će se utjecaj na tržište rada osjetiti u drugoj polovici 2012. godine.

'Govorimo samo o zaustavljanju negativnih trendova. Za snažniji pad nezaposlenosti gospodarski rast mora biti najmanje od tri do četiri posto što očekujemo u 2013. godini', ustvrdio je Zdeslav Šantić, glavni ekonomist Splitske banke.

Kako bi se domaća gospodarska lokomotiva konačno mogla i pokrenuti, potrebne su, upozorila je direktorica Direkcije za ekonomska istraživanja Raiffeisen Consultinga Zrinka Živković Matijević, strukturne reforme kako javnih rashoda tako i samog gospodarstva.

Ona prognozira da će deficit proračuna biti viši nego što je planiran za ovu godinu (5,8 posto BDP, plan Vlade pet posto) i da će javni dug u roku od dvije do tri godine prijeći granicu od 60 posto.

'Visok deficit i javni dug teret je prije svega budućim generacijama. Smanjuje potencijalnu stopu rasta gospodarstva jer država na kreditnom tržištu istiskuje privatne investicije i izvoznike. Ograničava i nositelje gospodarske politike u njihovim odlukama', istaknula je Živković Matijević.

Njezina je procjena da će ove godine krenuti oporavak, ali s rastom od samo jedan posto BDP-a što nije dovoljno da se stvore nova radna mjesta. Tako da će ove godine prosječna stopa registrirane nezaposlenosti biti visokih 18,5 posto, s tim da bi 2012. trebala pasti na 17,5 posto.

Analitičar HZZ-a Darko Oračić u svom izlaganju upozorio je na to da oporavak domaćeg gospodarstva prije svega ovisi o priljevu stranog kapitala koji je u zadnjih godinu dana drastično smanjen. Kreditori i investitori zaobišli su Hrvatsku, smatra on, između ostalog i zato što ih je uplašila grčka dužnička kriza.

U zadnje dvije godine, naglasio je Oračić, Hrvatska je ukupno izgubila više od 120.000 radnih mjesta, a nezaposlenost će i ove godine na godišnjoj razini zabilježiti rast od tri posto. I on oporavak tržišta rada očekuje u idućoj godini.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!

Napiši ovdje što ti misliš o ovoj temi