POSLOVNI REZULTATI

Kupci u Ikei u godinu dana ostavili više od pola milijarde kuna

  • Autor: D. J.
  • Zadnja izmjena 03.11.2015 12:35
  • Objavljeno 03.11.2015 u 12:25
Ikea Hrvatska

Ikea Hrvatska

Izvor: Licencirane fotografije / Autor: Ikea

Tvrtka Ikea Hrvatska predstavila je u utorak poslovne rezultate za prvu godinu rada tijekom koje je ostvareno 535,9 milijuna kuna prometa

Od ukupnog prometa tijekom prve poslovne godine (1. 8. 2014. – 31. 8. 2015) robna kuća je ostvarila 508,1 milijun kuna prometa dok je dio poslovanja u koji su uključeni restoran i bistro, kafić i trgovina švedske hrane (Ikea Food) ostvarili promet od 27,8 milijuna kuna.

Stefan Vanoverbeke, direktor tvrtke Ikea Hrvatska najavio je u utorak na konferenciji za novinare planove o pokretanju online prodaje za asortiman robne kuće do kraja poslovne godine 2016. te mogućnost širenja na području Hrvatske kroz inovativne koncepte u maloprodaji.

'U prvoj godini rada robne kuće posjetilo nas je gotovo dva milijuna posjetitelja, ostvarili smo izvrsne prodajne rezultate i saznali puno o hrvatskim kupcima. Sada znamo kako oni najviše vole bijelu boju i moderan stil, osim kuhinja gdje također preferiraju bijelu boju, ali tradicionalan stil. Nastavit ćemo razvijati i prilagođavati ponudu i uslugu na zadovoljstvo naših posjetitelja, s posebnim fokusom na razvoj online kanala prodaje, kako bi Ikea proizvodi u Hrvatskoj bili dostupni što većem broju ljudi', izjavio je Stefan Vanoverbeke koji je od rujna ove godine novi direktor tvrtke Ikea Hrvatska te regionalni direktor grupacije za Jugoistočnu Europu.

Kako je priopćeno, uz 67 posto posjetitelja iz Zagreba i Zagrebačke županije, po inspiraciju i u kupnju u Ikeinu robnu kuću u Zagrebu dolaze posjetitelji iz Splitsko-dalmatinske (4,3 posto), Osječko-baranjske (3 posto) te Primorsko-goranske i Varaždinske županije (2,3 posto).

Iz inozemstva dolazi osam posto posjetitelja od kojih su najčešći stanovnici susjednih zemalja. Iz BiH-a ih tako dolazi 2,8 posto, iz Slovenije 2,4 posto te iz Srbije 2,3 posto posjetitelja.

Poslovni rezultati tvrtke Ikea Hrvatska                                                                                                         Ikea

Poslovni rezultati tvrtke Ikea Hrvatska                                                                                                         Ikea

Izvor: Licencirane fotografije / Autor: Ikea


Prosječna je dob posjetitelja robne kuće 39 godina, a dvije trećine ukupnog broja posjetitelja su žene. Internetska stranica ikea.hr imala je 4.738.106 posjetitelja u prvoj godini rada robne kuće.

U skladu s globalnom strategijom održivosti tvrtke 'Pozitivni za ljude i planet', na krov zagrebačke robne kuća implementirano je 1.300 fotonaponskih panela što joj omogućuje da tijekom ljetnih mjeseci proizvede 20-25 posto vlastite potrošnje energije. Čak 94 posto otpada proizvedenog u robnoj kući je reciklirano (900 tona), a od prodaje recikliranog otpada ostvarena je dobit od 116.850 kuna. Kako bi se uštedjela voda, za ispiranje svih WC-a u robnoj kući koristi se kišnica, a posjetitelji su 832 sata proveli puneći bez naknade svoje automobile na električnim punjačima ispred robne kuće.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!