7,4 KUNE ZA EURO

Kuna gubi bitku s eurom

20.01.2009 u 12:05

Bionic
Reading

Tečaj kune stigao je nadomak 7,4 kune za jedan euro i mnogi se pitaju hoće li se kuna uspjeti othrvati daljnjem padu. U posljednjih mjesec dana kuna je u odnosu na euro oslabila 2,4 posto, a još je više potonula prema dolaru i švicarskom franku

Analitičari tumače da je slabljenje kune rezultat pojačane potražnje za eurima zbog dospijeća na naplatu inozemnih kredita.

Glavna neizvjesnost u vezi s daljnjim kretanjem tečaja leži u mogućnostima refinanciranja dugova na inozemnim tržištima. Ako poduzeća i država uspiju teret dugova prebaciti na inozemno financiranje, onda će pritisak na tečaj kune biti slabiji. U suprotnom pojačavat će se pritisak na kunu i tada će Hrvatska narodna banka biti prisiljena štititi tečaj intervencijom iz deviznih rezervi.

Analitičari Raiffeisen banke očekuju daljnje jačanje deprecijacijskih pritisaka na domaću valutu pri čemu ne isključuju skoru deviznu intervenciju Hrvatske narodne banke. Analitičari Zagrebačke banke procjenjuju nastavak slabljenja domaće valute do kraja tjedna na 7,40 kuna. Oni ne vjeruju da će HNB pribjeći deviznoj intervenciji u ovom tjednu. PBZ u tjednim analizama predviđa da će HNB ovoga tjedna reagirati ili smanjenom ponudom kuna kroz repo aukciju ili kroz deviznu intervenciju. Analitičari PBZ-a očekuju stabilizaciju tečaja na razini od 7,35 kuna za euro.