POZITIVNI SIGNALI

Krediti porasli prvi put nakon četiri mjeseca

  • Autor: RBA/tportal.hr
  • Zadnja izmjena 07.09.2009 11:59
  • Objavljeno 07.09.2009 u 11:34
banka1

banka1

Izvor: tportal.hr / Autor: arhiva

Ukupni plasmani banaka u srpnju su zabilježili mjesečni rast (nakon pada četiri mjeseca za redom) od 0,2 posto ili 426 milijuna kuna, dosegavši pritom razinu od 231,2 milijarde kuna. Na godišnjoj razini nastavljeno je usporavanje rasta kredita

U odnosu na srpanj 2008. ukupni plasmani banka porasli su 4,3 posto odnosno 9,6 milijardi kuna. Navedena stopa rasta najniža je od studenog 2000. Rast ukupnih plasmana na mjesečnoj razini posljedica je prije svega rasta odobrenih kunskih i deviznih kredita poduzećima čije su obveze prema bankovnom
sektoru u obliku kredita povećane za 648 milijuna kuna ili 0,7 posto.

Brži rast u promatranoj kategoriji ublažen je padom kunskih i deviznih kredita stanovništvu. Pad kredita ovom sektoru i šesti mjesec za redom utjecao je i na daljnje usporavanje godišnje stope rasta koja se u lipnju spustila na 2,8 posto. Ukupni krediti plasirani sektoru stanovništva krajem srpnja spušteni su na 123,8 milijarde kuna (najniža razina od studenog 2008). Od navedenog iznosa, 42 posto (52,4 milijardi kuna) odnosilo se na stambene kredite koji su tijekom srpnja zabilježili blagi rast u odnosu na lipanj (338 milijuna ili 0,6 posto). Od početka godine do kraja srpnja, krediti stanovništvu spušteni su gotovo 2,8 milijardi kuna, a posljedica su smanjene potražnje za kreditima, ali i niže ponude bankovnih kredita u uvjetima sporijega gospodarskog rasta te orijentacije banka na sektor države.

Krajem srpnja ukupni plasmani trgovačkim društvima iznosili su 103,9 milijardi kuna što je 526 milijuna kuna više no na kraju prethodnog mjeseca. Rast kredita plasiranih poduzećima bio je nešto viši (648,3 milijuna kuna), tako da oni krajem srpnja iznose 97,9 milijardi kuna. Na godišnjoj razini stopa rasta kredita poduzećima nastavila je padati te na kraju promatranog mjeseca iznosi 7,0 posto. Kod sektora poduzeća od početka godine ostvaren je tek blag rast kredita (1,1 milijardu kuna kuna), što je posljedica povećane potražnje za domaćim kreditima zbog otežanog pristupa inozemnim izvorima financiranja, ali i općenito nelikvidnosti u gospodarstvu.

Krediti sektoru država (središnjoj i lokalnoj državi) tijekom srpnja zabilježili su rast od 415 milijuna kuna. U prvih sedam mjeseci krediti usmjereni prema državnom sektoru narasli su za dodatnih 8,7 milijardi kuna potvrđujući orijentiranost domaćih banaka na financiranje središnje države. Krajem srpnja krediti sektoru država (središnjoj i lokalnoj državi) iznosili su gotovo 31 milijardu kuna. Godišnja stopa rasta spustila se na 73,8 posto.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!

Napiši ovdje što ti misliš o ovoj temi