sezona pred vratima

Kreću labaviji prekogranični režimi, Hrvati se pomamili za Turskom i Marokom

20.05.2021 u 08:22

Bionic
Reading

Uskoro kreće turistička sezona, a s njom i covid-putovnice te lakši režim za putovanja preko granica koji je jučer dogovorila Europska unija. Kamo će putovati Hrvati?

Uz Tursku, Hrvati najviše uplaćuju aranžmane za Portugal i Maroko, piše Dnevnik.hr.

'Cijena aranžmana ovisi o kvaliteti usluge i o sadržaju usluge. Od 3000 kuna na dalje, to je nekakav gabarit ako govorimo o city break aranžmanima, a ako govorimo o odmorima, možemo govoriti o 2500 kuna, 3000 kuna i više. Ne treba očekivati velika sniženja i popuste jer su svi partneri u nabavi itekako oštećeni u pandemiji', navodi član Uprave turističke agencije Mislav Veselica.

Potvrđuje to i predsjednik Udruženja putničkih agencija Tomislav Fain. Broj bukiranja inozemnih putovanja povećao se, kaže, ali zanemarivo.

'Kad bismo uspoređivali s prošlom godinom, vjerojatno bi to bilo 100 posto da smo bolji nego što smo bili prošle godine, ali naravno, prošla godina, kada smo praktički u ovo vrijeme bili zatvoreni, naravno da nije usporediva. Moramo se uvijek vraćati na 2019. ili neku raniju godinu, kada smo ipak normalno živjeli, normalno putovali', objasnio je Fain.

Putovanja unutar Unije trebala bi omogućiti i digitalna zelena putovnica. O njoj se pregovara na razini Europe.

'Dakle potvrda koja će uključivati one ljude koji su preboljeli ili su cijepljeni ili su testirani - i omogućiti slobodu kretanja', rekao je premijer Andrej Plenković.